Bij Yvon Van den Hoek in Moriaanshoofd zijn pioenrozen volop verkrijgbaar
Bij Yvon Van den Hoek in Moriaanshoofd zijn pioenrozen volop verkrijgbaar Foto: Anneke Flikweert

Koop lokaal: help boeren en kwekers

SCHOUWEN-DUIVELAND – Zeeuwse Agria’s, dubbele pioenrozen, botermalse gerookte Oosterscheldepaling of zeekraal en lamsoren. Wat is er nou leuker dan lekker lokaal eten, of omringd worden door prachtige bloemen en planten en zo je steentje bijdragen aan de eilandelijke economie.

Omdat de horeca in de afgelopen weken gesloten was en veilingen maar een deel van de capaciteit draaien vanwege exportbeperkingen, kregen veel boeren en kwekers acute problemen. Schuren vol aardappelen en uien, kassen gevuld met prachtige bloemen. Moesten ze hun liefdevol geteelde producten dan maar vernietigen?

Facebook biedt uitkomst

Sinds kort is er een speciale Facebooksite: ‘Boeren en kwekers sch dui biedt uw waar aan.’ Moon van Toledo maakte deze pagina, naar aanleiding van een voorbeeld in de buurt van Rotterdam. “Ik vroeg me af of dit er ook op Schouwen was. Dit was niet het geval, heel veel mensen reageerden met ‘volg’ of ‘dat wil ik ook weten.’ Zodoende heb ik die pagina aangemaakt. Iedereen mag lid worden en kan zijn waren aanbieden.” De Facebookpagina biedt een aanstekelijk overzicht van allerlei producten. Daarnaast zijn er natuurlijk overal langs de weg eigen ontdekkingen te doen.

Bloemen

In de weken hiervoor stonden er over heel het eiland verspreid grote bossen tulpen, te koop met 50 stelen tegelijk. Met veel plezier steunden we onze telers. De tulpen zijn nu op, er zijn nog wat laatste ranonkels bij Kwekerij Nikerk aan het Laurensweegje in Oosterland en het is nu volop tijd voor pioenrozen. Rode, witte, dubbele, enkele. Ook bij Legemate Sierteelt in Zierikzee, Groeneweegje 12 en bij Bloemkwekerij Van den Hoek, Taaijersweg 12A in Moriaanshoofd hebben ze die prachtige pioenen nu. “We zijn compleet overrompeld door het succes,” vertelt mevrouw Legemate. Op maandag wilden ze gaan verkopen, maar op zaterdag waren er al klanten. En je kunt een gewas niet dwingen: de pioenrozen zijn verkoopklaar of niet.

Huisverkoop

Toch leveren de Legemates ook een deel van hun oogst aan de veiling op dit moment. Bij Bloemkwekerij van den Hoek worden de pioenrozen van nu uiteindelijk opgevolgd door prachtige zonnebloemen en veldbloemen. “We leveren ook wel aan de veiling, dan kun je echt massa’s maken, maar mensen aan de deur is ook gewoon leuk. We hebben speciaal een pinapparaat aangeschaft. De huisverkoop is best belangrijk: rond Pasen hadden we paastakken en daar mochten we maar een derde van op de veiling aanbieden. We hadden bijna karrenvol weg moeten gooien, als we de huisverkoop niet hadden.” Wie verder zoekt op de speciale Facebookpagina ziet dat er Sempervivum te koop is in Nieuwerkerk, er zijn prachtige lelies en rozen te koop aan de Poortkade in Zierikzee en allerlei verkooppunten met planten rechtstreeks van de kweker elders in Nederland.

Lokale producten

Maar we hebben nu ook alle tijd om te genieten van het lokale eten. Kraampjes met aardappels, uien, eieren zijn overal te vinden: rondom Zierikzee aan de Gouweveerseweg of bij Camping ‘t Uulof aan de Zandweg en zelfs in een automatiek in Dreischor, van Geert van de Velde. “Mensen zijn verrast door de goede smaak van de aardappels die ze hier kopen, dat is iets heel anders dan de aardappelen uit de supermarkt,” vertelt Cees Padmos van de Elkerzeeseweg uit Scharendijke, terwijl hij het kraampje aan de weg aanvult. Maar er is meer. De Schouwse Palingroker levert bestellingen gratis aan huis. Alles is ambachtelijk en supervers: Oosterschelde paling, wilde Noorse zalm en makreel uit het Engels Kanaal. Wie verder kijkt in het aanbod op de Facebookpagina ziet zeekraal en lamsoren, asperges, aardbeien en er komt steeds meer bij. Kortom: koop lokaal, help boer en kweker!

Tekst: Anneke Flikweert