Afbeelding
Foto: Thomashuis

Echte feestdagen in Thomashuis Den Bommel

Den Bommel - Omgeven door donkere, vaak natte dagen verheugen we ons op de komst van Sinterklaas en de Kerstdagen. Dit jaar heeft het Corona-virus alles in de war gegooid. In Thomashuis Den Bommel waar acht jonge mensen met een verstandelijke beperking wonen, probeert iedereen het leven zo gewoon mogelijk door te laten gaan en slaagt daar wonderwel in.

"We hebben gigantisch veel geluk gehad," kijken de zorgondernemers Esther Frühauf en Erna Blaak terug. "Zo is het gewoon. We zijn nog steeds coronavrij." Na de eerste uitbraak kwam de dagbesteding buitenshuis stil te liggen. Nadat iedereen van de eerste schrik was bekomen, is er een dagprogramma met een duidelijke structuur gemaakt waaronder het groente schoonmaken, de was doen en andere huishoudelijke karweitjes. "Dat werkte goed en was supergezellig," merkten Esther en Erna op. "De bewoners kregen minder prikkels en waren daardoor veel relaxter. Bewoners waarvan wij dachten dat ze het moeilijk zouden krijgen, zaten juist super goed in hun vel. Extra activiteiten als een bingo, karaoke, spelletjes, bakken en braden vielen in goede aarde. Daarbij maakte het vaak prachtige weer dat we veel buiten konden zijn en iedere dag gingen wandelen. Iedereen viel in deze periode kilo’s af."

Jip en Janneke

Hoe leg je de bewoners die moeite hebben met de taal en praten uit wat corona is en doet? "We hebben dit in Jip en Janneke taal uitgelegd," vertelt Esther. "Alles in simpele bewoordingen en zo min mogelijk beladen. Dat bleek genoeg. We hebben de persconferenties en praatprogramma’s overgeslagen. Die zijn te ingewikkeld en geven onnodige prikkels." De belangrijkste vraag voor de bewoners was wanneer zij weer naar huis konden. Vier weken kon dit niet. "Relatief gezien is dat een korte periode," weet Esther. "Want ouders gaan geregeld zo’n tijd met vakantie. Nee, vooral het ‘niet mogen’ was lastig, maar gelukkig kon het op een gegeven moment weer."

Chinees

Met spanning keken de bewoners uit naar de feestdagen. Zou de Sint wel komen en zouden ze met de Kerst naar huis kunnen? Tot nu toe liepen zij alleen de intocht van de Sint mis, maar het schoen zetten, het kijken naar het Sinterklaasjournaal en het vieren van zijn verjaardag die werd afgesloten met de traditionele ‘Chinees’ ging allemaal door. Met de Kerst kunnen alle bewoners naar hun ouders met de afspraak zich aan de regels te houden. "Eigenlijk heeft de corona niet echt veel impact gehad," sluiten de dames met enige geruststelling af. "Het was een raar maar ook mooi jaar!"

Door Gerard Vonk