Afbeelding
Foto:

Voor reisadviseur Krista gloort er na de crisis weer hoop

Het is de nachtmerrie van iedere zelfstandig ondernemer, van een lekker lopend bedrijf naar nul euro omzet in tijd van een paar weken. Dat scenario werd voor zelfstandig reisadviseur Krista van Nes dit voorjaar waarheid. Door de wereldwijde lockdowns werden reizen massaal geannuleerd en kwam alles volledig op zijn gat te liggen. Krista bleef in de reiswereld werken, maar sloeg wel een nieuwe weg in.

Want dat het werk haar op het lijf geschreven is, is wel duidelijk. Ze volgde een toeristische opleiding en spreekt verschillende talen. Ze heeft altijd bij reisbureaus en touroperators gewerkt. “Doordat ik dit al zo lang doe, voel ik me er zeker over, ik weet er veel van.” In 2008 startte ze als zelfstandig reisadviseur (zra), een begrip dat toen nog heel nieuw was. “Ik vond zelfstandig ondernemen niet echt iets voor mij. Maar ik kon me aansluiten bij een franchiseformule en dat maakte het risico laag.”

Inkomen verdampt

In het begin had ze er haar handen vol aan om mensen te overtuigen van het nut van een zra. “Ze dachten dat ik gewoon op internet wat op ging zoeken, wat ze zelf ook konden. Maar gaandeweg wisten steeds meer klanten haar te waarderen. Ze had alles goed op de rit, tot corona kwam. “Ik had veel boekingen staan, maar op eentje na vertrok er niemand. Daardoor zag ik in een klap al mijn inkomen verdampen. In dezelfde week kwam mijn partner bovendien zonder werk te zitten.” Een tijd van keihard werken en praktisch niks verdienen brak aan. “Ik heb er een baan bij genomen op een vakantiepark, maar ondertussen moest ik van alles regelen omtrent vouchers voor mensen en advies geven over reizen tijdens corona.”

Specialisatie

In crisistijd gaan veel mensen eens extra nadenken en reflecteren op hun werk en leven. Ook Krista bekeek haar bedrijf kritisch. En besloot een belangrijke knoop door te hakken. Geïnspireerd door de uitspraak ‘Kies en je wordt gekozen’, ging ze ervoor. Ze specialiseerde zich binnen de formule waar ze bij aangesloten is tot luxury travel consultant. (www.luxurytravelconsultants.nl) “Het betekent nog steeds dat ik reizen van mensen helemaal organiseer, alleen gaat het nog een stapje verder en richt ik me meer op het hoge segment. Het is iets dat ik al langer overwoog. Nu ik de stap heb durven zetten, weet ik dat het de juiste is.” Als luxury travel consultant organiseert ze de mooiste reizen voor mensen met alles erop en eraan. Niet alleen reis en verblijf, maar ook een diner in dat ene sterrenrestaurant of reizen met een privévliegtuig. “Ik denk echt dat het een trend wordt dat mensen minder korte goedkope tripjes gaan maken en juist meer lange reizen die ze echt de moeite waard willen maken.”

Positief geluid

Er komt op dit moment gelukkig weer wat beweging in de markt, merkt Krista. “Dat heeft er zeker mee te maken dat het vaccin in aantocht is. Mensen staan te popelen. Je ziet dat er weer wintersport geboekt wordt en ook al vooruit gekeken wordt naar de zomer.” Daarbij zijn de voorwaarden om te boeken zeer gunstig. “Touroperators springen er goed op in. Je kunt indien nodig kosteloos omboeken of annuleren, soms zelfs tot twee dagen voor vertrek. Ook mag je dan laat betalen en mocht de reis vanwege corona niet door kunnen gaan, dan hoef je alleen maar een voucher af te nemen voor de aanbetaling.” Wie het nog spannend vindt, maar toch in 2021 op reis wil, raadt Krista aan wel alvast te gaan kijken. “Ik zoek het graag al helemaal voor mensen uit, zodat als het echt kan en mag, we dan met een druk op de knop de reis kunnen boeken. Vergeet niet dat straks de hele wereld gaat boeken. Mensen zijn er echt aan toe om weer op vakantie te kunnen gaan.”

Door Mariska den Hartog