Afbeelding
Foto:

Flitsmeister gaat niet waarschuwen voor app-camera's

Dit jaar is de politie aan het experimenteren met zogenaamde 'app-camera's'. Dit zijn slimme camera's die boven de weg hangen en kunnen detecteren wanneer een bestuurder achter het stuur zijn/haar mobiel aan het gebruiken is. Het is een volledig geautomatiseerd systeem en heeft een zelflerende software. De camera's maken foto's van bovenaf en kijkt naar de ruimte tussen het stuurwiel en het kenteken van de auto. Als er in die ruimte een telefoon aanwezig is, dan ben je af en krijg je een boete van het CJIB op de mat. De camera's legt alle auto's vast, maar alleen de foto's waarop een telefoon te zien is gaat verder het systeem is. Voor je mobiel gebruiken in de auto krijg je overigens een boete van 240 euro. Uiteraard kun je wel in bezwaar gaan voor deze boete, als er een fout is gemaakt in het systeem. Het is onbekend op welke wegen deze camera's hangen of komen te hangen.

De bekende controle-melder Flitsmeister gaat echter niet waarschuwen voor deze app-controles. De topman van Flitsmeister, Jorn de Vries, liet in een gesprek met De Telegraaf weten waarom niet: "Wij willen appende automobilisten niet 'belonen' voor dat wangedrag. Dat vinden we ethisch onverantwoord." Dat mensen dat misschien hypocriet vinden, omdat Flitsmeister wél waarschuwt voor snelheidscamera's, kan De Vries niet begrijpen omdat dat volgens hem wezenlijk anders is. Een paar kilometer te hard rijden is echt wat anders dan bewust niet op de weg letten, vind de topman.

Of andere apps wel gaan waarschuwen voor dergelijke controles is nog niet bekend. Je kunt dus maar beter je telefoon niet gebruiken als je aan het rijden bent. Zo bespaar je een boete én veroorzaak je geen ongeluk door onverantwoordelijk gedrag. Het is in Nederland verboden om een mobiel vast te hebben als je rijdt, wel mag je het scherm aanraken wanneer hij in een dashboardhouder zit.