De YouTuber is de nieuwe ambassadeur
De YouTuber is de nieuwe ambassadeur Foto: Arie Kievit

Thomas van der Vlugt ambassadeur Rode Kruis

"Nu zien we dat de hulp van het Rode Kruis ook in Nederland hard nodig is tijdens de coronacrisis," zegt Thomas. "Zo merken we bijvoorbeeld dat vooral jongeren in Nederland mentaal geraakt worden door de crisis. Mijn eerste taak als ambassadeur is om hier de aandacht op te vestigen. Hulp vragen in deze tijd, bijvoorbeeld aan een coach, is niets om je voor te schamen." Thomas hielp onlangs met het uitdelen van boodschappenkaarten aan mensen die door de coronacrisis in zwaar weer zijn geraakt en zet zich sinds kort ook in om psychosociale ondersteuning voor jongeren onder de aandacht te brengen. “Het is best een moeilijke tijd voor jongeren. Je ziet dat ze worstelen met gevoelens van eenzaamheid of angst en dat het psychisch zwaar voor hen is. Door mij nu als ambassadeur voor het Rode Kruis in te zetten, wil ik jongeren erop wijzen dat ze best eens hulp kunnen vragen van een coach. Zo’n coach kan je door gesprekken net even weer op de juiste weg helpen. Het is echt niet gek om hulp te vragen."

Aardbeving

Thomas kwam voor het eerst in aanraking met de hulpverlening van het Rode Kruis na de aardbeving in Nepal in 2015. Samen met collega Stefan Jurriens reisde hij meteen af naar het rampgebied. Zij hielpen onder andere met tenten opzetten voor mensen die in één klap hun huis waren kwijtgeraakt. Hier zag hij in hoe belangrijk gestructureerde noodhulp is na een ramp. Ook de reis naar Zimbabwe maakte veel indruk. Thomas verbleef daar bij een gezin dat niet genoeg te eten had en legde dit vast in vlogs voor het kanaal van StukTV. Hiermee wilde hij het thema ‘honger’ tastbaarder maken voor het Nederlandse publiek. De video’s zijn honderdduizenden keren bekeken.        

Samenwerking

Marieke van Schaik, algemeen directeur Rode Kruis: “Wij zijn ontzettend blij dat Thomas onze nieuwe ambassadeur wordt. Hij heeft zich de afgelopen jaren meerdere keren ingezet om de hulpverlening van het Rode Kruis onder de aandacht te brengen. Aan de start van de coronacrisis stond hij meteen klaar om te helpen. We kijken ernaar uit om structureel met hem samen te werken.”