Afbeelding
JPFiering FOTOGRAFIE

Alzheimer: een ongrijpbare ziekte

Die mevrouw die een paar keer per dag dezelfde boodschap komt doen in een winkel. Je vader die elke keer vraagt of zijn ouders nog leven. Naarmate mensen ouder worden, vergeten ze steeds vaker dingen. Dat kan natuurlijk onschuldig zijn, maar mogelijk zijn geheugenproblemen ook een eerste teken van dementie. Alzheimer Nederland werkt aan een toekomst zonder dementie en aan een betere kwaliteit van leven voor mensen met dementie en hun dierbaren.

Ongrijpbare ziekte

Nina Kok organiseert de collecte voor Alzheimer Nederland op Schouwen-Duiveland en zij heeft haar eigen drijfveer daarvoor: haar vader overleed drieënhalf jaar geleden aan deze ziekte. Sinds zes jaar zet ze zich in voor Alzheimer Nederland. Nina: “Eerst was ik alleen collectant en inmiddels ben ik sinds vier jaar coördinator. Ik woonde eerst in Zierikzee en daar collecteerde ik dan ook, maar sinds mijn verhuizing naar Noordgouwe coördineer ik de collecte voor Noordgouwe, Zonnemaire, Dreischor en een stukje Zierikzee.” Het is belangrijk om genoeg geld bij elkaar te krijgen, zodat er meer onderzoek gedaan kan worden naar Alzheimer. Nina: “Er wordt veel onderzoek gedaan en er komen steeds meer inzichten in de oorzaken van dementie en hoe we er het beste mee om kunnen gaan, al blijft het een ongrijpbare ziekte.” Toch blijft onderzoek ook een lastige kant hebben. “Mijn zusjes en ik zouden kunnen laten uitzoeken hoeveel kans we zelf hebben om Alzheimer te krijgen, maar wat schiet je daarmee op? Er zijn nog steeds geen medicijnen tegen namelijk.”

De vader van Nina was nog jong: 59, toen hij de diagnose Alzheimer kreeg. Eerst werd er gedacht aan een burn-out. Nina: “Hij ging heel geleidelijk achteruit en kreeg binnen een half jaar de diagnose, wat voor een jong iemand heel snel is. Uiteindelijk werd mijn vader 68 jaar. Hij overleed in mei 2017. Mijn moeder heeft hem tot op het einde toe thuis verzorgd, met behulp van een PGB. “Ik weet dat het eindig is,” zei ze, “maar ik vind dat nog steeds heel knap. Het mooie was wel dat hij ’s nachts niet rondspookte, zoals veel Alzheimerpatiënten juist doen.”

Collecteweek

Gelukkig wordt er doorgaans met gulle hand gegeven voor de collecte van Alzheimer Nederland. Dementie is op dit moment doodsoorzaak nummer 1. Eén op de vijf mensen krijgt dementie en bij vrouwen is dat zelfs één op de drie. Inmiddels zijn er in Nederland 280.000 mensen met dementie en dat aantal loopt op. Onderzoekers kunnen dementie stoppen, maar alleen als er meer onderzoek komt. Deze week vindt van 1 tot en met 7 november de jaarlijkse collecte plaats. Er zal huis-aan-huis worden gecollecteerd, veilig op anderhalve meter afstand, volgens de RIVM-regels. Daarnaast kan er ook contactloos gedoneerd worden: alle collectebussen zijn voorzien van een iDEAL QR-code. Nina Kok: “Die QR code kan zelfs door het raam gescand worden: handig!” Als er geen kleingeld in huis is, kunnen mensen op deze manier toch doneren. Veilig, gemakkelijk en anoniem. Ook via de website van Alzheimer Nederland kan een bijdrage aan de collecte geleverd worden. Deze website biedt uitgebreide informatie en achtergrondenartikelen. Ook komt er een digitale collectebus op Facebook. Nina:

Collectanten nodig

Elk jaar is het zoeken naar collectanten, vertelt Nina. Mensen hebben drukke levens tegenwoordig, maar het zou zo fijn zijn wanneer mensen voor dit goede doel wat tijd zouden kunnen vrijmaken. Voor dit jaar is de collecte al georganiseerd, maar Nina kan alvast aanmeldingen voor volgend jaar gebruiken. Wie in eigen buurt of straat zou willen collecteren kan zich aanmelden bij ninakok@zeelandnet.nl of een kijkje nemen op www.alzheimer-nederland.nl.
Tekst: Anneke Flikweert

Afbeelding