Vele gezinnen kunnen gaan genieten van verse soep
Vele gezinnen kunnen gaan genieten van verse soep Foto: © Sam Fish

Soep voor jou en soep voor de voedselbank!

Ouddorp - Een mooie donatie aan de voedselbanken op Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duiveland. Beachclub ’t Gorsje kon namelijk 600 liter soep verdelen. Het concept is makkelijk. Je bestelt een heerlijke verse kom soep bij Beachclub ’t Gorsje in Ouddorp. Lekker smullen. Maar daar blijft het niet bij. Zo’n zelfde kom soep gaat namelijk ook naar de voedselbank bij jou in de buurt.

Het concept bestaat al jaren, maar Beachclub ’t Gorsje is ermee gestart in maart. Ze zijn de eerste op Goeree-Overflakkee. “We waren net begonnen toen we dicht moesten vanwege het coronavirus,” vertelt eigenaar Henk van der Kruk. “Gelukkig konden we het in de zomer weer oppikken. Uiteindelijk hebben we sinds maart zo’n 2500 kommen soep verkocht. Dat staat gelijk aan 600 liter en die verdelen we over twee voedselbanken.” Driehonderd liter voor Zierikzee en driehonderd liter voor Middelharnis.

Soupalicious

Het concept is fantastisch. Je doneert zonder zelf extra geld te spenderen, iets wat niet iedereen kan. Een mooie manier dus om iets te doen voor een ander en je kunt zelf nog genieten ook. Soupalicious werd in 2015 opgezet door journalist Milco Aarts “Ik wilde iets moois doen met mijn tijd,” vertelt hij. “Ik ben om tafel gegaan met de voedselbank en daar kwam dit idee uit.” Een succesvol idee ook, want inmiddels zijn er sinds de start al zo’n 1,5 miljoen kommen soep verkocht en dus ook gedoneerd. “Onze ambitie is om maandelijks anderhalf miljoen kommen soep te verkopen. Op die manier hebben alle mensen die afhankelijk zijn van de voedselbank in Nederland, elke week een lekkere kom verse soep.”

Vegetarisch

Het grootste deel van de soepen is vegetarisch. “Op die manier kan echt iedereen ervan genieten,” legt Milco uit. “We leveren door heel Nederland, dus daar zitten ook gezinnen tussen die halal leven. Maar ook vegetariërs maken gebruik van de voedselbank. Op deze manier kunnen we echt iedereen laten genieten van de soep. En daarnaast werken we ook met restgroente, dat zorgt weer voor minder voedselverspilling. Ik geloof dat we inmiddels al 160.000 kilo restgroente hebben gebruikt. Anders zou het vernietigd worden. Dat is zonde.”

Eet je mee?

Geniet dus van een dubbel zo goede kom soep van Beachclub ’t Gorsje in Ouddorp. Al moet dat nu even thuis. Maar Soupalicious is ook bezig om de zakken soep in de supermarkt te krijgen. Wie weet zit jij deze winter aan een super soep in je eigen huis!

Tekst: Sam Fish