Afbeelding
Foto: Watersnoodmuseum

De dertien Deltawerken in kaart in een Ontdekroute

Ouwerkerk - Kaas, klompen, tulpen, Delfts aardewerk, daar is Nederland om bekend. DUS-Events uit Stellendam voegt daar een vijfde element aan toe: de Deltawerken. In 1959 werd de Deltawet aangenomen, om de kans op een overstroming zoals bij de Watersnoodramp van 1953 drastisch terug te brengen. Als gevolg van die wet werden er vanaf 1958 in het Zuidwestelijke Deltagebied dertien Deltawerken gebouwd.

Niet iedereen is even bekend met alle dertien robuuste bouwwerken, vandaar dat DUS-Events uit Herkingen dit erfgoed in kaart bracht met een Ontdekroute. Recent werd die gepresenteerd bij het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk, waar Commissaris van de Koning Han Polman samen met Siemco Louwerse, directeur Watersnoodmuseum, het eerste routeboek in ontvangst nam. DUS-Events wil De Ultieme Schakel vormen tussen ontdekken en beleven van leuke en interessante activiteiten, gekoppeld aan overnachten op prachtige, mooie of unieke plaatsen. "Heel veel bedrijven in de regio bieden recreatie aanbod en activiteiten en wij willen die bestaande én nieuwe activiteiten aan elkaar verbinden," vertelt Arend-Jan van der Vlugt van DUS-Events. "In plaats van wat reguliere reisbureaus doen: mensen ver weg brengen om iets te gaan doen, willen wij mensen van buitenaf naar de regio halen om hier te genieten van alles wat ons eigen land te bieden heeft."

Drie routes

In het routeboek Ontdek de Deltawerkroute worden alle dertien Deltawerken in Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Brabant bezocht en belicht in drie routes. Als primeur werd de Zeelandroute gereden, door een groep motoren en oldtimers. Arend-Jan: "Voor mij was vliegveld Midden-Zeeland daarbij een pareltje. Daarna ging het via Zoutelande en Domburg richting Neeltje Jans. Bij het uitzetten van de routes werken we ook samen met plaatselijke horeca en andere bedrijven: leuk voor de deelnemers en interessant voor ondernemers." In het hoofdrouteboek is informatie te vinden over de Watersnoodramp van 1953 en de wederopbouw, met een tijdlijn, ondersteund door foto’s en informatie van het Watersnoodmuseum en het Streekmuseum Middelharnis. Daarnaast zijn er de drie routeboekjes: Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Brabant, met elk een route rond de 180 tot 190 kilometer. Per route zijn er aanbiedingen van plaatselijke horecaondernemers. Arend-Jan: "Het is natuurlijk ook leuk ergens wat te eten en onderweg te overnachten."

Tekst: Anneke Flikweert