Afbeelding

Daag jezelf uit tijdens de verspillingsvrije week!

In Nederland wordt een kwart van al het voedsel verspild. Per persoon is dat ongeveer tussen de 105 en 152 kilo per jaar. En dat kan natuurlijk beter! De Stichting Samen Tegen Voedselverspilling heeft de eerste week van september daarom uitgeroepen tot verspillingsvrije week.

Wat doet de stichting in Nederland? Samen met organisaties uit de hele voedselketen zetten ze een monitoringssysteem op. Zo kan er goed gemeten worden hoeveel minder voedsel we verspillen. Organisaties bundelen hun krachten, netwerk en kennis om innovatieve oplossingen te ontwikkelen. Gezamenlijk zetten zij zich in om ook iedereen thuis te helpen om minder voedsel te verspillen. En ten slotte stimuleren ze wetgeving voor een circulaire economie.

Wat kun je zelf doen?

Verspilling voorkomen begint bij je boodschappen. Als je goed voorbereid naar de winkel gaat, koop je precies op maat, maar ook in de supermarkt kun je op dingen letten om voedselverspilling te verminderen.

Boodschappenlijstje

Het scheelt je tijd, geld, stress en voedselverspilling. Genoeg redenen om een boodschappenlijstje te gebruiken. Je koopt minder dingen die je niet nodig hebt, gaat makkelijker door de winkel heen. En door vooruit te plannen hoef je minder vaak boodschappen te doen en dus minder weg te gooien.

Voorraad

Voordat je boodschappen gaat doen, check dan eerst even je koelkast, vriezer en voorraadkast. Wat heb je nog in huis? Wat moet snel op? Gebruik producten die snel op moeten als uitgangspunt van je nieuwe maaltijd. We maken tegenwoordig overal foto’s van, dus waarom niet eentje van de inhoud van je koelkast? Handig om even te spieken in de winkel.

Eten over?

Te veel gekookt? Je kunt verrassend veel invriezen! Zo blijft het weken of zelfs maanden goed. De vriezer stopt of remt de groei van schadelijke bacteriën. Met de vriezersticker zie je in één oogopslag hoelang brood, kliekjes, vlees, vis, groente en fruit houdbaar zijn in de vriezer. Of kijk of je de buren of vrienden blij kan maken met een maaltijd. Daar is zelfs een website voor in het leven geroepen: www.thuisgekookt.nl. Thuiskoks bieden hier maaltijden aan die hun buurtgenoten kunnen afhalen.

Meten is weten

Precies genoeg koken kan lastig zijn. Vooral bij pasta, rijst en couscous, omdat deze producten flink uitzetten tijdens het koken. Gelukkig zijn er genoeg hulpmiddelen zoals een weegschaal, koffiekopje of het Eetmaatje. Het Eetmaatje is handig omdat de hoeveelheden in porties staat aangegeven.

Houdbaarheidsdatums

Wist je dat er twee houdbaarheidsdatums zijn? Ten minste Houdbaar Tot – dit staat op producten die niet snel bederven. Na de datum kan de kwaliteit achteruit gaan. Dus kijk, ruik en proef of het nog lekker is ná de datum. En Te Gebruiken Tot – dit staat op producten die zeer bederfelijk zijn. De datum geeft de laatste dag aan waarop het nog veilig is om te eten.

Bakjes zijn je beste vriend

Als je restjes goed bewaart, kun je het later die week nog prima eten. Bewaar het in een afgesloten bakje of trommel om het te beschermen tegen uitdrogen, bacteriën en andere stoffen. Je kunt stickers gebruiken om de inhoud en de datum op te schrijven. Zo weet je precies hoe lang het nog goed is.

Afval scheiden

Je kunt voedselverspilling voorkomen door slim te kopen, koken en bewaren. Maar ook door je afval goed te scheiden. Graten, botten en schillen kun je in de GFT-bak doen. Weet jij eigenlijk wat er nog meer in de GFT-bak mag? Bekijk de wel/niet-lijst om te zien hoe je deze afvalbak juist gebruikt. Die vind je op de website www.samentegenvoedselverspilling.nl Ook voor allerlei andere tips en informatie over het tegengaan van voedselverspilling vind je hier.
Bron: www.verspillingsvrijeweek.nl

Afbeelding