Afbeelding
Foto: © Sam Fish

Frietaardappelen blijven in de schuur liggen

Je zou zeggen dat aardappelen in Nederland wel goed verkocht worden. Het is een ingrediënt dat in bijna elke Nederlandse keuken vaak wordt gebruikt. Toch komt de corona-crisis hard aan bij de boeren. Ook op Goeree-Overflakkee.

Eén van hen is Jaap van Eck in Herkingen. Hij verbouwt van alles. “We hebben pioenrozen, rundvleespakketten, uien en aardappelen,” vertelt Jaap. Hij laat weten dat de pioenrozen voorlopig nog naar de veiling kunnen, maar hoe lang dat nog kan, is een kwestie van afwachten. “De prijs daarvoor verschilt per dag, maar we kunnen ze wel verkopen, gelukkig. Ook de uien en de rundvleespakketten worden verkocht. De rundvleespakketten gaan op bestelling naar de particulieren op Goeree-Overflakkee en zelfs daarbuiten. Ik geloof dat we die toch wel verkopen in een straal van 60 kilometer.” Alleen de verkoop van de aardappelen, dat is toch wel een dingetje.

Aardappelen

“We hebben consumptieaardappelen, die vormen geen enkel probleem. Maar we hebben ook frietaardappelen,” laat hij weten. “En dat is een beetje waar het mis gaat. Die markt is echt ingestort. De horeca kan het niet meer afnemen, dus het blijft liggen.” En het is niet zomaar een paar kilo dat blijft liggen nu de horeca niets kan kopen. “We hebben nog zo’n 300 ton aardappelen over,” zegt hij. “Dat scheelt heel veel in omzet. Ik heb wel wat aan particulieren kunnen leveren, gelukkig, maar dat zet qua geld geen zoden aan de dijk.” Hij laat de schuur zien waar de aardappelen liggen opgeslagen. “Begin maart leverde deze cel nog tussen de vijfenveertig- en vijftigduizend euro op. Nu nog maar vijf- tot tienduizend euro, met een beetje geluk.”

Winkeltje

Al jaren heeft Van Eck ook een winkeltje op de boerderij. Daar worden ook alle producten verkocht die naar de grote opkopers gaan. “Dat loopt altijd wel lekker, dat doen we er gewoon bij. Maar ik merk wel dat er nu meer mensen op afkomen,” zegt Jaap. “Ik merk dat veel mensen lokaal aan het kopen zijn, er zijn zelfs hele Facebookpagina’s voor gemaakt.” Hij heeft het over de pagina ‘Fietsen voor mijn eten Goeree-Overflakkee / ’n Bietje Gezond’. Op deze pagina laten mensen weten waar ze verse producten kunnen kopen bij lokale boeren. Er worden winkeltjes of producten uitgelicht, maar mensen laten ook zien wat ze per ongeluk zijn tegen gekomen. “Dat soort initiatieven zijn altijd welkom,” vindt Jaap. “Het is altijd leuk als mensen hier langs komen, zeker op aanraden van anderen. En in deze tijden vinden mensen het fijn om de lokale ondernemers te steunen, dus dan is zo’n verzamelpagina heel handig.”