Afbeelding
Foto:

Sneker duikvereniging beleeft bijzonder jubileumjaar

Sneker duikvereniging Moby Dick zou dit jaar het 25-jarig jubileum vieren, maar de corona lockdown en aanverwante maatregelen gooiden roet in het eten. Bij de pakken neerzitten doet de actieve duikclub overigens niet, zo goed en zo kwaad als het kan worden er nog steeds cursussen gegeven. Voor de vereniging moest het clubhuis dicht, maar instructie mocht wel doorgaan.

“We hadden grootse plannen met ons jubileum, maar het liep even anders”, zegt voorzitter Johan Koopmans (63). Een aantal jubileumactiviteiten ging niet door, maar lesgeven kon wel doorgaan. Zo zijn de theorielessen voor de duikdiploma’s bijvoorbeeld uitgebreid met de mogelijkheid om nu ook online de lessen te volgen. En dat voldoet best goed. De praktijklessen in zwembad Het Rak gingen tijdens de eerste coronagolf niet door, maar inmiddels wel weer.

Het clubhuis van Moby Dick zit bijna tegen het zwembad aan, een ideale plek. “Wij zijn hier ooit begonnen in een soort van materiaalhok. In 2008 werd er een gymzaal bij gebouwd en wilde de gemeente wel meehelpen een eigen clubhuis neer te zetten. Sindsdien hebben we dit mooie clubhuis.”

De club geeft al sinds de start in 1995 de wereldwijde erkende PADI duikopleidingen en groeide steeds door naar een hoger niveau. De PADI duikopleidingen worden wereldwijd op dezelfde wijze gegeven en zijn voor een ieder te doen. “We hebben cursisten en leden van 8 tot boven de 70 jaar.”

Hij vervolgt: “Vorig jaar hebben we de status van PADI 5 ster duikcentrum gekregen en afgelopen oktober mogen we ons ook 5 ster IDC centrum noemen. Het betekent dat wij ook instructeurs mogen opleiden. Niet alleen voor ons zelf maar ook voor andere duikscholen en verenigingen. Daarnaast zijn we kortgeleden ook een Erkend Leerbedrijf geworden zodat we nu ook stage-plaatsen kunnen aanbieden.”

Johan Koopmans was in 1995 één van de oprichters van de duikclub en is al 25 jaar voorzitter van de ruim tweehonderd leden tellende vereniging. “Wij zijn in de loop der jaren de grootste van het Noorden geworden mag ik wel zeggen. In de drie Noordelijke provincies zijn we de enige vereniging met het vijfsterrenniveau. We hebben nu zes actieve instructeurs en hopen er in april nog vier bij te mogen schrijven”.

Duikreizen Egypte en Zeeland afgelast

Ook de duikreizen gingen dit jaar niet door en dat was op zich uiteraard wel jammer, want tweemaal per jaar gaat een groep naar Egypte om daar kleurrijke koraalriffen en dito vissen te bekijken in de Rode Zee, ook wordt tweemaal per jaar naar Zeeland gereisd om daar te duiken en ook de Noordzee wordt regelmatig bezocht.

Dichter bij huis is de zandafgraving bij de Woudfennen in Joure een populaire plek voor de vereniging en ook Tynaarlo, Ruinerwold en de Noordoostpolder hebben diepe wateren met redelijk helder zicht dankzij zandafgravingen. Koopmans: “In het Sneekermeer hoef je niet te duiken, want daar zie je geen hand voor ogen. Bovendien is het maar twee meter diep, daar is niks aan.”

Ook andere Friese meren zoals de Fluessen of het Slotermeer zijn niet prettig als je ook nog wat wilt zien onder water. Bij de Woudfennen kun je nog snoekbaarzen en paling zien zwemmen. “Dus je hoeft dus niet per se naar de Cariben om iets te zien onder water.”

De Rode Zee in Egypte doet niet onder voor de koralen van Bonaire of Curacao zegt hij. “Het is in de Cariben mooi hoor, daar niet van, maar in de Rode Zee heb je veel meer verscheidenheid in duikstekken en valt er meer te ontdekken. Daar kun je bijvoorbeeld ook duiken tussen haaien, van gewone white tip haaien tot hamerhaaien. Dat is echt geweldig om mee te maken. Ook is er vis in overvloed, van de kleinste slakjes tot schildpadden en dolfijnen.”

Duiken naar scheepswrakken

In Nederland is het bijvoorbeeld interessant om scheepswrakken op de bodem van de Noordzee te bekijken. “Dat zijn eigenlijk de enige plekken waar nog begroeiing en vissen zitten, verder is de bodem van de Noordzee eigenlijk een zandbak omdat door vissersschepen de hele bodem wordt schoongeveegd. Bij de wrakken komen de vissers niet, dus daar is het nog leuk om wat te zien.”

Leden van Moby Dick gaan of gezamenlijk of op eigen gelegenheid overal duiken. “Het voordeel van een vereniging is dat je altijd wel iemand kunt vinden die met je mee wil duiken. We duiken bijvoorbeeld nooit alleen, dat mag ook niet, er moet altijd een buddy bij zijn.”

Van degenen die bij Moby Dick de duikcursussen volgen en brevetten halen, blijft ongeveer de helft van de mensen als lid. Lid worden hoeft uiteraard niet, je kunt er ook gewoon je brevet halen en er vervolgens wereldwijd overal mee duiken naar eigen believen. “Het voordeel van leren duiken in Nederland is, dat wanneer je in Nederland kan duiken kun je dat over de hele wereld.”

Moby Dick gaat ’s winters gewoon door, dankzij zwembad Het Rak. “Elke donderdagavond en zondagmiddag duiken we in het grote bad. Niet alle duikverenigingen in Nederland gaan ’s winters door omdat het buitenwater dan te koud is, maar dankzij het zwembad kunnen wij ‘s winters wel doorgaan.”

“Omdat bij PADI wereldwijd op dezelfde cursussen gegeven worden bieden we ook de vakantiecursus aan. Je doet je theorie en zwembadlessen hier en de verplichte buitenduiken bij een PADI school op je vakantieadres.”

Johan Koopmans is 63 en zit nog vol van zijn duikpassie. Hij regelt veel op de club, houdt ook de website bij én heeft in zijn 25-jarige hobby vele zeeën over de wereld bedoken. In de Rode Zee vooral, zijn favoriet. "Daar kunnen wij met onze groepen met ‘eigen' boot op plaatsen komen waar de ‘normale' toeristen niet komen. We hopen dat deze corona-crisis snel over is zodat we weer kunnen reizen en vooral het verenigingsleven binnen de club weer kunnen opstarten.”

Afbeelding