Jacob voor zijn winkel aan de Snekerpoort in Bolsward
Jacob voor zijn winkel aan de Snekerpoort in Bolsward

Jacob’s Kitchen wil een voorbeeld zijn op het gebied van duurzaam ondernemen (en ondertussen maakt hij de lekkerste saté)

BOLSWARD - Hij had niet verwacht dat zijn duurzame en circulaire onderneming zo snel van de grond zou komen in een stadje als Bolsward. Toch wisten de Bolswarders Jacob te verrassen toen hij in november vorig jaar de deuren van zijn zaak Jacob’s Kitchen open gooide: “Ik merk dat de mensen hier heel veel bezig zijn met duurzaamheid. Misschien komt dat wel omdat men hier zich nog echt verbonden voelen met de boeren en de lokale markt. Ze zijn heel erg bewust van de herkomst van wat ze op tafel zetten.”

Jacob wilde altijd al ondernemen. Geïnspireerd door zijn opa, die traditioneel boer was, en gemotiveerd door de vriend van zijn moeder, die al heel erg met het thema bezig was, wilde hij dat op een duurzame manier doen. Het liefst circulair: “Circulair betekent dat je zoveel mogelijk van je producten gebruikt en zo weinig mogelijk, het liefst niets, weggooit,” legt Jacob uit. In zijn winkel in Bolsward, aan de Snekerpoort 3, brengt hij dat op een hele innovatieve manier tot werkelijkheid. Als hij op vrijdag de verse groenten van lokale boeren en telers binnenkrijgt, worden deze eerst vers verkocht aan zijn klanten. Wat overblijft verwerkt Jacob in de kant-en-klare warme maaltijden, salades, soepen en sauzen die hij in de loop van de week maakt.

Maar daar stopt het niet, want de warme maaltijden die niet verkocht worden, liggen de volgende dag als opwarmmaaltijd in de schappen, uiteraard voor een schappelijk tarief. Wat dan nog overblijft eet Jacob soms zelf op of brengt hij naar gezinnen die een gratis maaltijd goed kunnen gebruiken. Op die manier hoeft Jacob bijna nooit iets weg te gooien.

Duurzaamheid houdt daar echter nog niet op. Als verpakkingsmateriaal gebruikt Jacob het liefst herbruikbare of gerecyclede materialen. Veel van producten zitten bijvoorbeeld in een weckpot, die je bij de winkel ook weer kan inleveren: “Ik wil zo weinig mogelijk materialen gebruiken die je na één keer weg moet gooien. Dat is soms lastig, maar er gebeurt zoveel op het gebied van duurzaamheid. Daar verbaas ik mij soms over.” Jacob blijft altijd zoeken naar duurzame oplossingen: “Zo heb ik laatst een printer gekocht die drukt met eco-inkt en druk ik al wat langer op gerecycled papier.” Het bonnetje voor de klant print hij ook al lang niet meer automatisch, die verstuurt hij nu het meestal per mail of sms: “Ik vond het eerst wel spannend om te vragen, maar veel klanten vinden het juist fijner. Ik had het niet verwacht, maar Bolswarders zijn ontzettend bezig met het klimaat.”

Het is best gek dat ze in een klein, Fries stadje al zo erg bezig zijn met verduurzamen, terwijl je dat eerder zou verwachten in de Randstad. Jacob kan het ook niet echt verklaren: “Misschien komt het omdat de mensen hier nog veel dichter bij de boer en de lokale markt staan. Dat ze die binding nog sterker voelen dan mensen uit de Randstad, omdat je hen hier elke dag tegenkomt.”

Een voorbeeld zijn

Natuurlijk vindt Jacob het prachtig dat men al zo bezig is met duurzaamheid en als duurzame ondernemer wil hij graag het goede voorbeeld geven: “We zijn nu op een punt gekomen dat we echt wat moeten doen. Hoe we op dit moment de aarde gebruiken, dat houden we niet lang vol. Er moet wat veranderen en onze generatie moet daar het voortouw in nemen. Naast dat ik gewoon lekker en gezond eten wil verkopen, wil ik ook laten zien aan andere ondernemers en aan consumenten; kijk, zo kan het ook! Duurzaamheid kost de ondernemer lang niet altijd meer geld, en ook de consument hoeft niets aan de prijs te merken.”

Dat Bolswarders zo bezig zijn met het onderwerp, merkt hij wel aan de interesse die zij hebben in zijn verhalen: “Over elk gerecht dat ik maak, kan ik wel wat vertellen en ik zie dat mensen het ook heel interessant vinden om er naar te luisteren. Ze willen graag leren en hun beste beentje voorzetten, en ik leer weer van hen.”

Meerdere gerechten

Jacob maar wekelijks meerdere gerechten, waaronder vijf verschillende stamppotten, één traditioneel aardappelgerecht, goulash, zijn beroemde saté (daarover later meer) en een aantal soepen en salades. In de zomer maakt hij ook regelmatig limonades, siropen en ice tea’s en daarnaast maakt hij ook zelf friet en kroketten, speciaal voor de oven en Airfryer. Uiteraard is dat ook een bewuste keuze: “Goed frituren is echt een kunst en als je het niet goed doet, wordt het al snel ongezond. Koken in de oven is daarom snel makkelijker en gezonder.

De maaltijden zijn online of telefonisch te bestellen. Ze zijn dan op te halen uit de winkel, maar kunnen ook bezorgd worden. Uiteraard kun je ook de winkel even binnenlopen om te kijken wat vandaag op het menu staat. De stamppotten, soepen en salades zijn tevens vegan te maken, maar kan ook gewoon vegetarisch of met vlees besteld worden.

Een andere start verwacht

Ondanks de groeiende interesse van Bolswarders, had Jacob wel een andere start van zijn bedrijf verwacht. Hij was nog geen half jaar open toen de coronacrisis in alle hevigheid losbarstte: “Dat was wel even een domper. Vanaf de opening zaten we prachtig in de lift. We haalden goede cijfers, mensen waren tevreden en kwamen terug. Begin maart was opeens de winkelstraat helemaal uitgestorven. In plaats van boodschappen doen bij lokale ondernemers gingen mensen liever één keer per week naar de grote supermarkt om alles in huis te halen. Logisch natuurlijk.” Het waren spannende maanden voor Jacob, maar nu ziet hij het publiek langzaam weer komen: “Naast de natuur zijn Bolswarders ook heel zuinig op hun ondernemers. Dat merk je aan alles. Zodra het weer kon stonden ze weer in onze winkels.”

Nu alles weer op vaart komt, kijkt Jacob weer met hoop naar morgen. Er staan een paar mooie samenwerkingen op het programma en hij wil zijn assortiment van duurzame cadeaus verder uitbreiden. Op het moment is hij echter druk bezig met het maken van heerlijke, duurzame gerechten voor Bolsward en omstreken. Vooral zijn saté is erg in trek. Veel mensen weten echter niet dat achter dit gerecht een bijzonder verhaal zit: “Mijn oom heeft een indische achtergrond en ik had de eer om een paar keer met zijn oma in de keuken te staan. Zij maakte de heerlijkste saté, zo uit haar hoofd, want het opschrijven van familierecepten was natuurlijk uit den boze. Van haar heb ik de kunst afgekeken, maar ik ben ook geïnspireerd door een Surinaamse kok waarmee ik heb gewerkt. Hun recepten heb ik samengevoegd in één en dat is uitgegroeid tot de unieke saté die ik serveer. Het geheim zit hem in de ingrediënten die ik gebruik. Supervers, lokaal en duurzaam. Zeker het proberen waard.”

Benieuwd geworden naar de kookkunsten van Jacob, ga naar:
www.jacobs-kitchen.nl