De 'trije famkes' Corrie Terlouw, Janke Kort en Janny Struiksma druk aan het werk
De 'trije famkes' Corrie Terlouw, Janke Kort en Janny Struiksma druk aan het werk Foto: Rob Dijkstra

'Glazen huis' in Bolsward weer van start

Ook dit jaar werken 'de famkes' Corrie Terlouw, Janke Kort en Janny Struiksma weer hard aan kerststukjes voor het goede doel. Ditmaal is gekozen om geld in te zamelen voor verzorgingstehuis Bloemkamp in Bolsward. Dit omdat ouderen wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken in de corona-tijd. In deze tijd is het verkooppunt de broeikas 'het glazen huis' nog nooit zo toepasselijk en dierbaar geweest als nu. Corrie Terlouw praat ons bij over de actie van dit jaar.

"Iedere dag staan er alweer zo'n dertig mensen voor de deur en dat terwijl we nog maar net begonnen zijn". Vanuit heel Bolsward en omstreken weten de mensen het glazen huis met kerststukjes te vinden. Volgens Terlouw geeft het een geweldig gevoel om zowel voor de klanten als voor het goede doel iets te kunnen betekenen. Zeven jaar geleden begonnen de dames met een idee en inmiddels zijn ze uitgegroeid tot een jaarlijks begrip in Bolsward. Het atelier en de kas zijn in de loop der jaren steeds uitgebreider geworden en dat biedt steeds meer creatieve mogelijkheden.

Geen stukje is hetzelfde

De dames genieten ieder jaar weer van het maken van de verschillende kerststukjes. In het atelier aan de Snekerweg in Bolsward wordt met veel bevlogenheid aan de stukjes gewerkt: "Van niets, iets maken. Daar vermaken wij ons ontzettend mee. Het is allemaal met de hand gestoken en we halen heel veel dingen uit de natuur. We maken bloemstukken, wanddecoraties, kerstballen, je kunt het zo gek niet bedenken. We zien eigenlijk overal wat in". Als de opgemaakte stukjes klaar zijn, gaan ze naar de broeikas en daar worden ze verkocht.

Lokaal doel

Dit jaar hebben 'de famkes' gekozen om geld in te zamelen voor een lokaal doel, namelijk verzorgingstehuis Bloemkamp. Andere jaren ging het geld bijvoorbeeld naar Oeganda, de Voedselbank en de Wensambulance. Terlouw merkt dat mensen het waarderen dat er dit keer lokaal iets wordt gedaan voor de mensen: "Je merkt wel dat als je het lokaal doet, dat mensen het daardoor wat persoonlijker vinden". De dames merken dat er ook veel mensen zijn die willen helpen: "We doen het absoluut niet alleen, we krijgen bijvoorbeeld ook producten aangeleverd van vrienden en vriendinnen en zelfs onze mannen dragen een steentje bij aan het maken van de producten. De saamhorigheid is geweldig".

Coronamaatregelen

Wegens de corona heeft Terlouw de broeikas dit jaar iets anders ingedeeld: "Er mogen maximaal 3 mensen tegelijk naar binnen en we hebben er met de indeling voor gezorgd dat er altijd anderhalve meter afstand gehouden kan worden. Op deze manier kunnen we iedereen op een veilige manier helpen en ook dit jaar een mooi kerststukje bezorgen".

Meer info? Kijk op: www.defamkes.nl

Verschillende kerststukjes verkrijgbaar bij het Glazen Huis in Bolsward
Kerststukjes in het Glazen Huis Bolsward