Op WereldLichtjesDag gaat een golf van licht over de wereld.
Op WereldLichtjesDag gaat een golf van licht over de wereld.

WereldLichtjesDag dit jaar met livestream

FRIESLAND - Op de tweede zondag van december wordt er in de hele wereld stilgestaan bij alle kinderen, die op welke leeftijd en om welke reden dan ook, zijn overleden. In Nederland staat deze dag al jaren bekend als WereldLichtjesDag, omdat het traditie is dat er op deze dag een kaarsje wordt aangestoken voor elk kind dat is overleden. Op die In heel Friesland worden er elk jaar weer evenementen georganiseerd om dit te doen in een bijzondere ceremonie. Door de coronacrisis zullen deze evenementen dit jaar niet doorgaan. Dit jaar zijn er andere manieren waarop overleden kinderen worden herdacht.

In 1997 organiseerde The Compassionate Friends voor het eerst World Wide Candle Lighting. The Compassionate Friends is opgericht door een Engelse pastoor die zich realiseerde dat ouders die een kind hebben verloren elkaar veel beter konden ondersteunen, dan dat hij dat als pastoor kon doen. Hij besloot een stichting op richten waar rouwende ouders elkaar kunnen ontmoeten en inmiddels heeft Compassionate Friends ontmoetingsplekken in heel de Verenigde Staten. Eind jaren '90 organiseerden zij de eerste World Wide Candle Lighting. Deze dag verbindt families en vrienden over de hele wereld met elkaar door een uur lang hun overleden zoons, dochters, broers, zussen en kleinkinderen te herdenken.

De afgelopen jaren is deze speciale dag steeds bekender geworden en inmiddels zijn er in bijna alle landen lichtjesdagen. Op de tweede zondag van december worden om 19.00 lokale tijd honderden kaarsjes aangestoken, waardoor er een golf van licht ontstaat dat in 24 uur over de hele wereld stroomt. Ook in Nederland wordt er stilgestaan bij Wereldlichtjesdag en zijn er herdenkingen voor kinderen die te vroeg het leven hebben gelaten. Dat begon in 2006 in Apeldoorn en inmiddels zijn er meer dan honderd plekken in Nederland waar op de tweede zondag van december herdacht wordt.

Dit jaar zijn deze herdenkingen alleen wel wat anders dan voorgaande jaren, door de impact van het coronavirus. De plek waar het ooit begonnen was in Nederland, Apeldoorn, is het toneel. In plaats van lokale bijeenkomsten zullen zij dit jaar een livestream aanbieden, die te volgen is op www.uitvaartbeeld.nl/wereldlichtjesdag. Tijdens deze livestream wordt er traditiegetrouw een kaars aangestoken om 19.00 uur en zullen er herinneringsharten in de Wereldlichtjesboom worden gehangen. Iedereen die dat wil, kan voor hun overleden kindje een herinneringshart uitprinten en deze beschrijven met een persoonlijke gedachte of herinneringen. Zij kunnen deze tot 10 december opsturen naar de organisatie van deze landelijke WereldLichtjesDag (Watermanstraat 50, 7324 AK Apeldoorn). De organisatie zal ervoor zorgen dat alle herinneringshartjes een plekje krijgen in de WereldLichtjesDag-boom in park Berg en Bos, waar de kaartjes tot na de kerst blijft hangen. Mindy en Benjamin van www.afscheidsliedjes.nl steunen de herdenkingsdienst met een muzikale omlijsting.

Natuurlijk kunnen ouders, grootouders, broers of zussen op WereldLichtjesDag ook thuis stilstaan bij hun verlies, door een kaarsje aan te steken, herinneringen met elkaar te delen of gewoon door even stil te staan. Weet dat je niet alleen staat in het verdriet.

Afbeelding