Het kunstatelier in de nieuwe dagbesteding van Talant
Het kunstatelier in de nieuwe dagbesteding van Talant Foto: Rob Dijkstra

Talant opent nieuwe dagbesteding in Sneek

Begin november opende Talant een gloednieuwe dagbesteding aan de Oude Oppenhuizerweg 17 in Sneek. De nieuwe dagbesteding heet 'Studio 17'. De naam is bedacht door medewerkers en cliënten. In 2018 opende Talant op deze plek al een woonlocatie voor 28 bewoners. De dagbesteding locatie zit in het voorste gedeelte van de woonlocatie. In de nieuwe dagbesteding werken zo'n 20 cliënten iedere dag met veel bevlogenheid aan mooie producten. De nieuwe dagbesteding biedt een inspirerende omgeving waar de cliënten hun talenten goed kunnen benutten en ontwikkelen. Hoofd van Talant Sippie de Jong praat ons bij over de prachtige locatie.

De Jong is erg blij met de nieuwe locatie: "De route er naartoe is heel makkelijk, de omgeving is prachtig en er is voldoende parkeergelegenheid". De dagbesteding biedt vele mogelijkheden aan haar cliënten. Het aanbod is gericht op creatieve activiteiten, zoals: schilderen, het maken van woonaccessoires en werken met textiel. De producten worden ook daadwerkelijk verkocht: "De producten die hier gemaakt worden gaan naar het arbeidscentrum en de Bascule aan de Peperstraat in Sneek. Daar kunnen de mensen onze producten kopen".

Meedoen aan de maatschappij

Dat de producten ook daadwerkelijk verkocht worden is volgens de Jong erg belangrijk en mooi: "We zijn niet verstopt in een hoekje, maar we zijn zichtbaar. De mensen hier doen mee in de maatschappij en dat vind ik het allerbelangrijkste".

Volgens begeleidster Lutske gaat het ook echt om volwaardige producten. Zij geniet enorm van het commerciële aspect in combinatie met de zorg: "De uitdaging is om samen met de cliënten een product te bedenken, die ze ook grotendeels zelf in elkaar kunnen zetten. Dat geeft enorm veel voldoening aan de cliënten. Het leukste vind ik dat de cliënten daarin ook de nieuwste trends proberen bij te houden".

Producten

De producten variëren van kunst en textiel tot aan de leukste woonaccessoires. Zo worden er op dit moment bijvoorbeeld kerstkaarten en gepersonaliseerde vlaggetjes gemaakt, maar ook plantenhangers en andere decoraties in elkaar gezet. Voorbeelden van de producten zijn te vinden op Eigenmakke, de webshop van Talant.

Plezier is de basis

De cliënten beleven de eerste weken veel plezier aan de nieuwe dagbesteding locatie. Volgens de Jong heeft dat te maken met de sfeer die in de dagbesteding gecreëerd wordt: "Er heerst geen werkdruk bij het maken van de producten, terwijl dat er soms best wel op zit. De kracht is dat ze dat niet eens door hebben. Het belangrijkste is plezier, het sociale aspect en elkaar iets kunnen leren. Op deze manier kunnen we samen veel mooie producten afleveren".

Afbeelding
Afbeelding