Afbeelding
Foto: Agrarisch Natuurfonds Fryslân

Wommelse boer genomineerd voor prijs

WOMMELS - Boer Murk Nijdam uit Wommels is door dagblad Trouw genomineerd voor de duurzaamheidsprijs met de naam 'TROUW Duurzame 100'. Het is de twaalfde editie van deze Trouw de Duurzame 100: een lijst van groene denkers en doeners.

Agrarisch Natuurfonds Fryslân schrijft: "Net als vorig jaar staan er ook dit jaar geen wetenschappers, politici en mensen uit het bedrijfsleven in de lijst maar mensen uit de duurzame burgerbeweging. Gewone bijzondere mensen dus, die zich inspannen om Nederland groener te maken. Wij zijn erg benieuwd naar de mening en beoordeling van de vakjury. De winnaar van de Trouw Duurzame 100 is bekend gemaakt op 8 oktober 2020. Ga naar de website van Trouw voor de uitslag.

Het bedrijf van Murk Nijdam is een agrarisch familiebedrijf met een lange historie. Murk Nijdams interesse voor en kennis van de weidevogels gaat ver terug. Hij heeft dit in de loop der jaren verder ontwikkeld. Het heeft er ook toe geleid dat Murk Nijdam zijn bedrijf niet echt heeft veranderd. Daarin is zijn bedrijf kleinschalig en traditioneel. Op het bedrijf te Wommels zijn er bijvoorbeeld twee plasdrassen te vinden.

Ruim honderd vogelsoorten op en rond het bedrijf

Verder heeft Murk Nijdam een hectare grond met 1 juni als uitgestelde maaidatum. En 27 hectare met een uitgestelde maaidatum van minimaal 15 juni. Dit in combinatie met kruidenrijk grasland. Dit resulteerde in 2018 in 90 gruttonesten met ongeveer 70 broedparen met kuikens. Daarnaast worden ruim 100 vogelsoorten op en rond het bedrijf van Murk geteld. De huidige twee plasdrassen vormen het centrum van het bedrijf.

De plasdrassen zijn een uitstekende foerageerplek en broedplaats voor bepaalde soorten. De omliggende percelen zijn nadrukkelijk verbonden met de plasdrassen en zijn de broedplaats voor de vele weidevogels. Voor en na het broedseizoen zijn de plasdrassen een toevluchtsoord voor menige trekvogelsoort. Er wordt op het bedrijf van Murk Nijdam volop (wetenschappelijk) onderzoek (kleurringen kluten en grutto) gedaan. Men onderzoekt bijvoorbeeld het leef- en broedgedrag van de verschillende weidevogels. Vooral de grutto’s krijgen hierbij veel aandacht. Verder is er veel interesse van fotografen, vogelaars en natuurliefhebbers voor alles wat er leeft op het bedrijf.

Afbeelding