Landelijk worden zo'n 300 rioolwaterzuiveringsinstallaties onderzocht
Landelijk worden zo'n 300 rioolwaterzuiveringsinstallaties onderzocht

Corona in rioolwater, hoe zit dat precies?

HEERENVEEN - U heeft het vast al eens voorbij zien komen op het journaal. Behalve de cijfers van het GGD houdt het RIVM nog andere cijfers in de gaten als het gaat om de verspreiding van COVID-19. Eén van die cijfers is het aantal virusdeeltjes in het rioolwater. Deze cijfers geven mogelijk een meer volledig beeld van de verspreiding van het virus, want niet iedereen die besmet is met het coronavirus laat zich testen, en dan hebben we het nog niet eens gehad over vals positieve of vals negatieve testen. Ook in Súdwest Fryslân wordt meerdere keer per week het rioolwater getest. Wij doken in die informatie.

Wat wordt onderzocht?

Het rioolwater bij rioolwaterzuiveringsinstallaties wordt eigenlijk al jaren onderzocht. Men gaat dan op zoek naar specifieke ziekteverwekkers. In het verleden werd onder andere onderzoek gedaan naar het poliovirus in rioolwater en antibiotica resistente bacteriën. Onderzoekers kunnen door rioolwater te onderzoeken zien of ziekteverwekkers zich inmiddels onder een specifiek gebied (het verzorgingsgebied van die installatie) hebben verspreid en in sommige gevallen zelfs in welke mate. Voor het coronavirus wordt gekeken naar het gemiddelde aantal virusdeeltjes in een milliliter water. Voor de landelijke cijfers wordt uitgegaan van het totaal aantal gemeten virusdeeltjes dat wordt aangetroffen in een week, gedeeld door het aantal metingen.

Waar wordt gemeten?

Vanaf april is het RIVM begonnen wekelijks rioolmonsters bij 29 rioolwaterzuiveringsinstallaties in Nederland te onderzoeken. Vanaf eind juli is dit aantal uitgebreid naar 80 en sinds 7 september worden zo'n 300 Nederlands rioolwaterzuiveringsinstallaties wekelijks bemonsterd. Door het aantal installaties uit te breiden krijgt het RIVM meer inzicht in hoe het virus zich lokaal en regionaal verspreidt.

Waarom wordt dit onderzocht?

Het aantal virusdeeltjes in rioolwater is een vroege signalering (en dus waarschuwing) dat het virus weer in een bepaald gebied zich aan het verspreiden is. Meestal zie je al een toename in virusdeeltje voordat er überhaupt besmettingen zijn gemeld. Daarnaast zijn er ook mensen die wél het coronavirus hebben maar zich niet laten testen omdat ze geen klachten hebben.

Hoe zit het in Súdwest Fryslân?

In gemeente Súdwest Fryslân wordt het aantal virusdeeltje per milliliter rioolwater gemeten vanaf 20 juli. Op het coronadashboard van het RIVM kun je vinden hoeveel virusdeeltjes zijn gevonden in de vorige weken. In de gemeente Súdwest Fryslân zijn drie rioolwaterzuiveringsinstallaties die onderzocht worden, in Sneek, Bolsward, Warns en Workom. Op het moment van schrijven (7 oktober) worden de meeste virusdeeltjes gevonden in het rioolwater van Bolsward. Hier is het gemiddelde aantal virusdeeltjes in een milliliter rioolwater in de gemeente Heerenveen 186. Dit is gemiddeld lager dan het gemiddelde aantal virusdeeltjes over heel Friesland (242,23) en Nederland (626,42). Het gemiddelde aantal virusdeeltje per milliliter rioolwater in de gemeente is met 109, ook lager dan het gemiddelde van de provincie en het land.

Afbeelding