Afbeelding
Foto: Johan Vogelzang

Barbara's bijzondere liefde voor planten

Barbara Neijs heeft thuis een ‘indoor jungle’ van meer dan 250 planten. Bloemen en planten zijn haar passie. Na haar bloemistenopleiding heeft ze vijf jaar lang in Amersfoort haar eigen bloemenzaak gerund. “Tot ik zwanger werd, huisvrouw werd en het leven er even tussenkwam.” Inmiddels woont ze in Sneek met haar zoon en dochter en is haar passie voor bloemen en planten weer helemaal opgebloeid.

Je kunt in haar voortuin aan de Willem Lodewijkstraat planten ruilen. Barbara (41): “Planten die niet meer helemaal op en top meer zijn, knap ik op. Ik zoek altijd naar de ‘kneusjes’. Ik ben tegen weggooien, dat is zonde. Meestal kun je iemand anders blij maken met een plant. Vragen over hoe je planten moet stekken en vermeerderen mag je ook altijd stellen, ik geef graag tips en tricks.”

Als vrijwilliger bij Sneker verzorgingscentrum Wumkeshûs maakt ze ook al jaren mensen blij met haar opgeknapte planten. “Het is zo mooi om mensen blij te maken.” Het opknappen en weer mooi maken van de ‘kneusjes’ gaat zo goed, dat ze veel planten overhoudt en haar huis en tuin te klein worden.

“Dus dacht ik, ik begin een Facebookgroep om de planten met nog meer mensen te kunnen delen. Daar ben ik nog maar net een half jaar mee bezig en dat is nu ontploft met meer dan 230 volgers.” De opbrengst van de verkoop steekt ze nu nog rechtstreeks in de aanschaf van benodigde materialen zoals Sphagnum-mos, Perliet, bloempotten en wat dies meer zij. Ze wil het op termijn – als dat kan – graag uitbouwen.

In haar Facebookgroep ‘Bneysplants’ verkoopt ze planten die ze zelf heeft gestekt, opgekweekt, voor kleine prijsjes. Het is (stiekem of toch niet) haar droom om ooit weer een winkel te hebben maar dan in de vorm van een urban-jungle experiencewinkel. “Dan wil ik er een bijzondere plek van maken, met bijzondere bloemen en planten die je niet overal kunt krijgen. Ik ben al speciale planten aan het zoeken en aan het opkweken, want zoiets lijkt me toch echt geweldig.”

Gelukkig heeft ze veel verstand van plantensoorten en hoe je van één moederplant ontzettend veel nieuwe exemplaren kunt kweken. Die bijzondere planten vind ze bij kwekers, via Markplaats, zoekmachines en Instagram. Ze gaat erheen, neemt zo’n plant mee en gaat ermee aan de slag. Daarmee realiseert ze een ander assortiment dan wat er nu als standaard overal geldt. “Zo’n winkel ergens in de stad voor een maand als pop-up store bijvoorbeeld, dat zou toch geweldig zijn”, lacht ze. Ze is niet commercieel ingesteld, dus een hoofdprijs aan huur kan ze niet betalen. Een leegstand winkelpand prachtig vullen kan ze wel, zodat de binnenstad opfleurt. Mensen die op dat gebied iets voor haar weten, mogen zich melden via Facebook.

Workshops geven aan schoolkinderen van verschillende leeftijden vind ze ook geweldig. Barbara is vanwege haar opleiding goed onderlegd en heeft zich in de loop der jaren eigenhandig nog vakbekwamer gemaakt. “Er zijn zoveel leuke dingen over te vertellen en wat stekken betreft kun je al heel eenvoudig beginnen. Als je het leuk vindt kun je je kennis steeds verder uitbreiden.”

Later dit jaar, of in het voorjaar, wil ze op het parkeerterrein achter haar woning een plantenruilbeurs houden. Wie daar meer over wil weten moet haar Facebookgroep ‘Bneysplants’ in de gaten houden. Barbara gaat sowieso door, planten zijn haar lust en haar leven.