Almar Hesmerg met zijn fiets
Almar Hesmerg met zijn fiets Foto: Rob Dijkstra

Sneker fietst voor goed doel

SNEEK - Op 29 augustus was het eindelijk zo ver. Almar Hesmerg uit Sneek kon beginnen aan zijn fietstocht van maar liefst 686 kilometer. Hij fietste in een week tijd vanuit de Friese Waterpoortstad naar de Duitse miljoenenstad Berlijn. Hij deed dit om geld in te zamelen voor de Maag Lever Darm Stichting en voor voetbalclub Sneek Wit Zwart, waar hij jeugdvoorzitter is.

Het idee voor een fietstocht ontstond uit het feit dat Almar zijn moeder in 2015 overleed aan de gevolgen van slokdarmkanker. De ziekte had een grote impact op het gezin. Daarom wilde de Sneker graag iets betekenen en geld inzamelen voor meer onderzoek naar deze ziekte.

Voorbereiding

Voordat Almar aan zijn indrukwekkende reis begon, moest er echter nog heel wat

geregeld en getraind worden: "Ik ben helemaal geen fietser, dus ik had niet eens een normale fiets. Die heb ik later wel gekregen. Het begon met een aantal kilometer en op een gegeven moment fietste ik bijna dagelijks. Het was wel even spannend hoe dat een hele week achter elkaar zou gaan, maar eigenlijk ben ik gedurende de week alleen maar sterker geworden."

Veel steun

De eerste dag fietsten er maar liefst vijftien mensen met Almar mee om hem te steunen tijdens zijn loodzware fietstocht. De volgende dag bood één van deze fietsers aan om nog een dag mee te fietsen. "Daar was ik heel blij mee, want het was wat een saaie weg." De Sneker werd mede gesterkt door de hoeveelheid positieve reacties en donaties die binnen kwamen. Op dit moment is er namelijk maar liefst 8335 euro aan donaties opgehaald. "Een ongekend mooi bedrag. Je weet van tevoren niet wat je kunt verwachten, maar dit is prachtig. Er waren mensen met wie ik al jaren geen contact meer gehad heb, die bijvoorbeeld 100 euro stortten. Dat doet wel wat met je."

Avontuur

Het werd uiteindelijk een memorabel avontuur voor Almar. Hij omzeilde bomen op de weg en overleefde zelfs een Duits militair oefenterrein. "Dat was wel even schrikken, Google Maps zoekt namelijk altijd de kortste route en toen kwam ik ineens op een militaire basis terecht. Daar werd ik toch wel vriendelijk doch dringend verzocht om het terrein te verlaten. Uiteindelijk ben ik tien kilometer omgefietst en zat ik weer op de juiste route. Maar toch ben ik blij dat ik die obstakels heb genomen, want ik wilde die uitdaging aangaan." Op de laatste dag fietste Almar samen met zijn familie richting de Brandenburger Tor in Berlijn. "Dat was ook heel bijzonder en gaf een heel fijn gevoel."

Voldaan

Na de reis is Almar trots en voldaan: "Ik heb heel veel geleerd tijdens deze reis. Als je ergens voor gaat en denkt dat je het kan, dan krijg je ook die bevestiging. Dat geeft zo'n goed gevoel. Het was een fantastisch avontuur!"

Doneren kan nog altijd via: www.voormlds.nl/actie/almar-hesmerg

Afbeelding