De plantencollectie van Wiep is de afgelopen tijd ook uitgebreid
De plantencollectie van Wiep is de afgelopen tijd ook uitgebreid

Friese plantenliefhebbers geven raad in Facebookgroep 'Plant Centraal Súdwest Fryslân'

SNEEK - Zeg eens eerlijk; heeft u groene vingers? Heel veel kamers worden tegenwoordig versierd door prachtige kamerplanten, maar ze in leven houden is soms moeilijker als het lijkt. Af en toe heb je wat raad nodig van iemand met wat groenere vingers dan de jouwe. Daarnaast zijn veel mensen soms uitgekeken op een oude kamerplant, maar om hem weg te gooien, zonde! Voor al die plantenliefhebbers in Friesland richtte Wiep Chalkiadakis de Facebookgroep ‘Plant Centraal Sudwest Fryslan’, waar ze elkaar tips geven, plantjes en stekjes met elkaar ruilen en gezellig kletsen over alles wat met groen te maken heeft.

De community (gemeenschap) ontstond toen Wiepkje op zoek ging naar een plek waar ze met andere liefhebbers kon praten over planten en waar ze haar stekjes kon ruilen. In Zuid-Holland, Brabant en Gelderland zijn zulke Facebookgroepen niet te tellen, maar tot haar verbazing bleek Friesland achter te lopen. Er waren maar weinig initiatieven waar Friese plantenliefhebbers samen kwamen: “Door de coronacrisis had ik opeens meer tijd om voor planten te zorgen. Het viel mij opeens op dat ik zes mooie kamerplanten had die niet dood waren. Toen kreeg ik er echt plezier in en ging ik zoeken naar gelijkgestemden. Aangezien ik die niet vond heb ik zelf maar een Facebookpagina aangemaakt.”

Advies en ruilen

Plantenasiels en plantenbiebs zijn inmiddels wel bekend in Friesland, maar de groep Plant Centraal Súdwest Fryslan is net wat anders: “Het is in eerste instantie een plek waar je elkaar kan ontmoeten, of je nu wilt ruilen of alleen advies wilt. Ik heb geen winkeltje langs de weg staan en vang eigenlijk weinig planten zelf op.” Plantenasiels zijn vooral voor mensen met een plant waar ze zich niet raad mee weten of waar ze op zijn uitgekeken. Die brengen ze dan langs, waarna ze opgeknapt worden en weer naar een nieuw plekje gaan. Daar houdt Wiepkje zich minder mee bezig, zij runt voornamelijk de community op Facebook.

Een hobby

Wiep zelf is alleenstaande moeder en woont met haar zoon en hondjes in Sneek. Ze heeft op het moment geen werk, maar houdt zich veel bezig met vrijwilligerswerk. Voor Stichting Skýlos Strays vangt ze zwerfhondjes uit Griekenland op en laat ze in Nederland acclimatiseren. Daarna gaan de hondjes naar een nieuw huisje in ons land. Het plantenasiel is een hobby die ze naast haar vrijwilligerswerk ook doet.

De smaak te pakken

Het is niet zo dat Wiep altijd al goed met planten was: “Ik heb er al een heel aantal vermoord,” geeft ze toe, maar nu het beter gaat heeft ze de smaak te pakken: “Door de coronacrisis had ik wat extra tijd en ik ben me echt gaan verdiepen in de verzorging van planten. Ik heb boeken gelezen, over het internet gestruind. Eerlijk is eerlijk, ik heb wel zeven pannenkoekplanten gehad voor de achtste bleef leven. Het is ook een beetje ‘aldoende leert men’.”

Geef niet teveel water!

Nu ze meer kennis heeft opgedaan heeft ze wel een aantal tips voor plantenmoordenaars: “Geef ze niet teveel water! De meeste planten kun je het beste maar één keer per week water geven. Hou ze ondertussen goed in de gaten en steek af een toe een vinger in de potgrond. Is het nog vochtig, dan heeft hij niets nodig, is het kurkdroog, dan moet je natuurlijk wat water bij geven.” Ziet je plantje er niet meer zo goed uit, dan moet je niet gelijk de hoop opgeven: “Haal hem rustig uit het potje en zet het in nieuwe potgrond. Haal de slechte bladeren eruit en probeer het opnieuw. Meestal zijn ze nog wel te redden.”

Lid worden

Zit je echt met je handen in het haar, dan kun je altijd lid worden van Plant Centraal Súdwest Fryslan om raad te vragen. Natuurlijk ben je ook welkom om plantjes of stekjes te ruilen met andere leden of om de planten van anderen te bewonderen. Elke Facebookgebruiker kan lid worden. Ga hiervoor naar Facebook, zoek in de zoekbalk Plant Centraal Sudwest Fryslan en klik op 'lid worden'.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding