Nina Kok in actie
Nina Kok in actie

Sneker wil basketbal spelen in de VS

SNEEK - Nina Kok (17 jaar) uit Sneek heeft maar één droom en dat is basketbal spelen op het hoogste niveau in de Verenigde Staten. Dit jaar zou ze vertrekken voor een high school jaar in Georgia, want wanneer je daar kan basketballen kun je gescout worden en met een scholarship terecht komen bij een Amerikaanse college, het opstapje naar een mooie basketbalcarrière in het land waar basketbal echt groot is geworden. Corona gooide echter roet in het eten.

Nina had bijna alles al geregeld voor haar vertrek naar de Verenigde Staten. Ze was al een keer eerder in Athens, Georgia geweest en had al contact gelegd met twee verschillende high schools, bij wie ze terecht kon. Daarnaast had ze een woonplek geregeld bij een ex-collega van haar vader die daar woont. Normaliter nemen Nederlandse jongeren contact op met een organisatie als ze een high school jaar willen doen in de VS. Zo'n prijzige organisatie regelt dan huisvesting en onderwijs, maar dat had Nina zelf allemaal geregeld, dus zag ze niet het nut ervan in om een hoog bedrag te betalen. Probleem is dan dat zo'n organisatie ook het visum regelt. Zonder organisatie geen visum, tenzij je naar een privéschool gaat, dat ook weer duur is. Ondanks dat Nina, naast het spelen van topsport op het hoogste niveau en het halen van haar havo-diploma, hard werkt en flink aan het sparen is, is ze ook een Go Fund Me begonnen. Nina: "Zowel het inzetten van een organisatie als een inschrijving bij een privéschool kosten gewoon ontzettend veel geld. Dit is echt mijn droom en ik weet dat ik er hard voor moet werken, maar ik hoop dat er mensen zijn die mij willen helpen om mijn droom werkelijkheid te maken."

Hard trainen en op het hoogste niveau meedoen

De bijzondere droom van Nina komt niet zomaar uit de lucht vallen. Het basketbal zit in haar bloed en haar vader heeft ook overal op de wereld gespeeld. Ze is dus jong begonnen, eerst in Duitsland, waar ze lange tijd woonde, later in onder andere Leeuwarden en Haren. Door corona kan ze helaas dit jaar niet naar de VS en daarom heeft ze besloten om eerst haar havo-diploma te halen. Dit gaat ze doen op CSE in Zwolle, een school voor topsporters waar ze tegelijkertijd mag spelen bij het U20 team van Landstede Zwolle, een damesteam dat in het hoogste niveau van Nederland uitkomt: "Iedereen op die school leeft voor zijn of haar sport," vertelt Nina. "Van half negen tot tien uur wordt er getraind, daarna zijn er weer lessen en na de lessen is er weer training. Ik train dus tien keer per week en speel daarnaast elke zaterdag een wedstrijd." Naast de trainingen van ZAC traint Nina ook bij DBX Academy in Diemen, die haar fysiek en mentaal voorbereiden op Amerikaans basketbal.

Nu Nina dit jaar geen high school jaar kan doen door het coronavirus, moet ze haar plannen een beetje aanpassen: "Nu wil ik eerst mijn havo-diploma halen. Daarna zie ik wel of ik alsnog een high school jaar ga doen of gelijk kan doorstromen naar een college-team." Want dat is Nina's echte droom, op hoog niveau basketballen in een college-team. Wil u Nina steunen, dat kan! Doneer op https://www.gofundme.com/f/help-a-16-year-old-girl-achieve-her-hoop-dreams

Afbeelding