Afbeelding

Lekker vies worden tijdens ModderDag

Op ModderDag mogen kinderen op diverse scholen en kinderopvanglocaties lekker vies worden en kliederen met zand en water. Maandag 29 juni is het wereldwijd weer zover. Welke scholen en opvangcentra in Nederland meedoen vind je op de website van natuurorganisatie IVN. In Sneek en omgeving doen verschillende locaties van Kinderwoud kinderopvang mee, we interviewden Renske Breeuwsma van locatie de Petteflet.

“Het is heerlijk om ook zelf met de kinderen mee te kunnen doen”, zegt pedagogisch medewerker Renske Breeuwsma. “We gaan met zijn allen naar buiten en dan laten we ze lekker hun gang gaan. We hebben de ouders vooraf gevraagd extra kleding mee te geven zodat de kinderen ook echt lekker vies mogen worden”, zo vertelt Renske enthousiast.

De peuters en ook de kinderen van de babygroep doen mee aan modderdag. “Met de allerkleinsten gaan we voelen en ervaren. Bijvoorbeeld door met de handjes door nat zand te wrijven. ‘s Middags is de BSO aan de beurt. Ontdekkend leren, daar geloven we als Kinderwoud in. Buiten ontdekken kinderen iedere dag weer iets nieuws.”

Omgaan met natuurelementen

Renske vindt het mooi om kinderen spelend te leren omgaan met natuurelementen. “Het prikkelt hun zintuigen. De kinderen worden tijdens modderdag uitgedaagd om met verschillende materialen te spelen; autobanden, auto’s, stenen, takken, blaadjes, kwasten, enzovoort. Ieder kind beleeft het op zijn of haar eigen manier. Prachtig!”

Blotevoetenpad altijd een succes

Het blotevoetenpad is ieder jaar weer een groot succes. De kinderen lopen op blote voeten door bakken gevuld met modder, zand, stro en andere materialen en ervaren zo de verschillende structuren.

In Australië en Nepal ontstaan

Het idee voor deze internationale ‘Mud Day’ is ontstaan in 2009 op een World Forum bijeenkomst. Gillian McAuliffe uit Australië and Bishnu Bhatta uit Nepal bespraken de uitdagingen die kinderen tegenkwamen bij het spelen in de modder in hun eigen omgeving. Wat begon als een uitwisseling tussen kinderen uit Nepal en Australië is uitgegroeid tot een internationale dag.

Marc Veekamp (van natuurorganisatie IVN) heeft ModderDag in 2013 naar Nederland gehaald en samen met Schuttelaar en partners dit verder opgezet. Internationaal wordt ModderDag jaarlijks behalve in Nederland ook in Nepal, Australië, Schotland, Engeland, Tanzania, Bangladesh, Mexico, Vlaanderen en de Verenigde Staten gevierd. En het aantal deelnemers aan ModderDag groeit ieder jaar.

Afbeelding
Afbeelding