Yoga close up passchimottanasana
Yoga close up passchimottanasana

"Je hoeft niet lenig te zijn voor yoga"

SNEEK - 21 juni zouden over de hele wereld yoga-fans de internationale yoga dag vieren. Door de onzekere tijden in deze crisis is besloten dit jaar even over te slaan, maar dat hoeft niet te betekenen dat het helemaal stil is in de yoga-studio's. Wieger van Brug, yoga-instructeur en eigenaar van Yoga-flows in Sneek vertelt graag over zijn passie en sport.

"De eerste tekenen van yoga stammen zo’n 5.000 jaar terug. Maar 2.300 jaar geleden werd het op schrift gezet door Patanjali uit India. Hij stelde een pad op dat we kennen en gebruiken als het achtvoudige pad van Patanjali. Eigenlijk vertelt dit precies wat yoga is.

De vraag wat yoga voor ons is in deze tijd is niet zo makkelijk te beantwoorden vanwege het brede gedachtegoed erachter en omdat het voor iedereen anders is. Er is dan ook geen standaarddefinitie van. Vanuit mijn eigen ervaringen is yoga een manier waarmee je mentale en fysieke kracht kunt opbouwen en versterken met behulp van aandacht, focus, je lichaam en je adem. Op den duur zul je prettiger in je lichaam komen en meer rust, tevredenheid en geluk ervaren. Als ik een yoga-instructie geef, wil ik dat mijn leerlingen uiteindelijk die rust mee naar huis kunnen nemen. Ik wil ze leren het leven te durven toelaten in plaats van zich ertegen te verzetten. Bijvoorbeeld door zich minder vast te klampen aan resultaat en juist meer aandacht te brengen in de handeling zelf. Verder wil ik ze graag helpen meer, en gezonder in hun lichaam te komen. Ik hoop dat ze energiek en met een lach weer naar huis gaan.

Ik ben in 2012 begonnen met yinyoga in Sneek. Het was een typisch moment waarop ik iets anders moest gaan doen. Ik was gescheiden en de economie was ingestort waardoor mijn kunstgalerie niet meer randabel was. Ik besloot begin van 2015 te vertrekken voor een lange reis door India en Nepal. Daar deed ik onder andere een 10-daagse vipassanaretraite en kwam er in contact met Sivenandayoga. Het deed veel. Toen ik thuis kwam was het duidelijk dat ik hierin verder wilde en toen ben ik begonnen met een yogadocentenopleiding.

Ik geef les in een mengeling van stijlen, vooral gebaseerd op vinyasayoga waarin ik een uitgebreide opleiding heb gevolgd. Kenmerkend aan vinyasa is dat houdingen in vloeiende bewegingen aan elkaar ‘geregen worden’ zodat er een flow ontstaat. Het is daarom een echte ‘Yang’-vorm met dynamische houdingen, balans en ademhaling. Later heb ik de indeling van mijn lessen aangevuld met invloeden uit de meditatieve Yoga gita, yinyoga en met inspiratie uit Functional yoga, Sivenandayoga en Vipassanameditatie.

Lange tijd zou ik gezegd hebben dat het grootste vooroordeel over yoga is dat het zweverig zou zijn. Inmiddels denk ik daar anders over. Het grootste vooroordeel is dat je lenig zou moeten zijn voor yoga. De enige relatie van lenigheid met yoga is dat het een gevolg is. Je zou beter kunnen zeggen; kracht en souplesse zijn twee zichtbare gevolgen van yoga. Maar het betekent niet dat je het moet zijn om een goede yogi te zijn. Yoga verandert iets in je mindset waardoor je ontspant en minder in het verzet komt. Lenigheid en kracht krijgen nu alle ruimte. Mannen zijn van nature wat minder lenig dan vrouwen, maar sterker. Sommige mannen vinden het daarom fijn om met andere mannen in een groep aan yoga te doen. Daarom bied ik voor die mannen de mogelijkheid van een mannengroep. Andere mannen kunnen kiezen voor de gemengde groep."

Voor meer informatie over yoga of Wieger, ga naaar www.yoga-flows.nl