Watersportrecreatie is erg belangrijk in de toeristensector van Súdwest Fryslan
Watersportrecreatie is erg belangrijk in de toeristensector van Súdwest Fryslan

Toerisme in Súdwest Fryslan

SNEEK - Het lijkt er toch op dat de toeristensector in de omgeving dit jaar toch van start mag gaan. Gelukkig maar, want ook in Súdwest Fryslan verdienen veel ondernemers en werknemers hun brood aan de jaarlijkse stroom binnen- en buitenlandse toeristen. RondOm Sneek dook in de cijfers en zocht antwoord op de vraag: hoe belangrijk is toerisme in onze provincie?

Banen

In Nederland houdt LISA een databestand bij waarin per sector en per gemeente wordt bijgehouden hoeveel betaalde banen beschikbaar zijn. Volgens de data van LISA zijn er in Súdwest Fryslan 42.990 betaalde banen (in 2019) , waarbij 3.900 in de toerisme en recreatiesector. Van alle banen in de gemeente is dus 9% in de sector.

Inkomsten voor de gemeente

Aan toeristen wordt veel geld verdiend. Dat is overal zo en ook gemeentes pikken hierin een graantje mee. Dat doen ze door toeristenbelasting te innen. In 2019 inde de gemeente meer dan twee miljoen euro aan toeristenbelasting. Het is de bedoeling dat dit geld weer wordt geïnvesteerd om de regio aantrekkelijk te houden voor deze toeristen. Denk bijvoorbeeld aan het onderhouden van fietspaden, bruggen en stijgers, het geven van subsidies aan musea en cultuurprogramma's of natuurbeheer. De hoogte van toeristenbelasting verschilt per gemeente en zit gemiddeld tussen 50 cent en 1.50 euro. In Súdwest Fryslan betalen toeristen 1.25 euro per persoon per nacht (bron: COELO).

Watersport

Watersport is een belangrijk onderdeel van de toerismesector in Súdwest Fryslan. Er wordt door de gemeente én door provincie Friesland dan ook veel geïnvesteerd om het Friese water aantrekkelijk te houden voor toeristen. Uit onderzoek dat de Rabobank heeft gedaan in opdracht van gemeente Súdwest Fryslan blijkt dat sinds de start van het Friese Merenproject de werkgelegenheid in de watersport gegroeid met circa 22%. De gemeente Súdwest Fryslân speelt op het vlak van watersportgebonden bedrijvigheid in Friesland een prominente rol. Via bestedingen van watersporters profiteren ook andere bedrijven, zoals horeca, detailhandel en instellingen op het gebied van cultuur en amusement van dit cluster.

De plannen

In de visie Toerisme en Recreatie voor 2022 van gemeente Súdwest Fryslan staan de plannen voor afgelopen en aankomende jaren. Ze hebben in deze visie meerdere ontwikkelingsstrategieën opgenomen. Zo willen ze de bezoekers een gevoel van 'thuiskomen' geven, willen ze de rijkdom van het water, het landschap en de steden gebruiken, willen ze meer actieve en avontuurlijke vormen van recreatie initiëren en gebruiken ze verhaallijnen om de gast nieuwe ervaringen te laten beleven. Actie, Gastheerschap en Samenwerking zijn de kernwoorden in deze strategieën.
Concrete plannen staan ook in deze visie. Zo willen ze meer aansprekende watersportactiviteiten voor jongeren aan kunnen bieden. Daarnaast moet er meer focus komen op elektrisch varen en fietsen. In de kernen moeten toeristen verleidt worden met gezelligheid en vermaak en ze vinden het belangrijk dat er jaarlijks terugkerende evenementen worden georganiseerd.

Afbeelding