Je maakt het samen is het motto van de school
Je maakt het samen is het motto van de school

CSG Bogerman opent zich langzaam weer

SNEEK - Nadat begin mei alle basisscholen weer langzaam les mochten geven, gaan ook de middelbare scholen na pinksteren weer aan de gang. Natuurlijk horen daar bepaalde maatregelen bij, aangezien alles wel volgens de richtlijnen moet verlopen. Hoe dat bij de m@vo van CSG Bogerman gaat, vroegen we aan afdelingsleider Gerrit van Solkema.

“We zijn natuurlijk nooit helemaal dichtgegaan,” begint Van Solkema. “We hebben altijd plek geboden voor kinderen die dat nodig hadden. Daarnaast hebben we hard gewerkt ons normale lessysteem om te buigen naar digitaal onderwijs. Eigenlijk zijn we binnen vier dagen al een online school geworden.” Toch zijn Van Solkema en zijn collega’s blij en opgelucht dat alle leerlingen nu weer op school kunnen komen. Helaas is er niet plek voor alle leerlingen tegelijkertijd. “Vanaf 2 juni krijgt elke leerling vijf dagen per week online les waarvan ze sowieso één dag in de week op school komen.”

Zo’n dag op school ziet er wel wat anders uit. De dag beginnen ze met het volgen van lessen via Teams. Hun jaargenoten die thuis zitten volgen dezelfde les, maar de leerlingen in de klas worden extra begeleid door een onderwijsassistent of een leraar die op dat moment geen les geeft. Na de lessen krijgen de leerlingen coachgesprekken: “We zeggen vaak; zonder relatie, geen prestatie. Je moet niet vergeten dat veel van deze jongeren een hele gekke en zware tijd achter de rug hebben. Sommigen willen daarover praten, daarvoor zijn de coachgesprekken. Natuurlijk heeft niet iedereen de behoefte om hierover te kletsen met hun coach. Dan praten ze gewoon over koetjes en kalfjes, over hoe het thuis is of over hoe het leren gaat. Tijdens de coachgesprekken proberen we er achter te komen wat de leerling van ons nodig heeft en hoe wij daarbij kunnen helpen.” Na de coachgesprekken is er de mogelijkheid om toetsen te maken, in te halen of volgen ze beroepsgerichte vakken.”
CSG Bogerman heeft verschillende locaties en afdelingen, en voor elke afdeling is een ander draaiboek gemaakt: “Dat is ook wel nodig. Zo leggen we de focus voor de leerlingen van de basisberoepsgerichte leerweg op praktijklessen, terwijl de leerlingen van havo en vwo op school meer bezig zijn met toetsen. Dat zorgt ervoor dat de puzzel uiteindelijk voor iedere afdeling anders is. Eenvoudiger is dit niet, maar voor de leerling wel beter.

De locatie van Van Solkema is opgedeeld in drie zones die plek bieden voor de drie leerjaren. Elke zone heeft een eigen in- en uitgang, klaslokalen en een eigen toiletgroep. Zo zorgt de middelbare school uit Sneek ervoor dat er zo weinig mogelijk beweging is tijdens de schooldagen: “Waar mogelijk geven we onze leerlingen de mogelijkheid buiten een luchtje te scheppen,te genieten van de zon en even met elkaar te praten. Elke zone heeft een eigen pleingedeelte waar dit kan.” Daarnaast zijn er in school voldoende plekken gemaakt waar docenten en leerlingen hun handen kunnen desinfecteren.
Nu er weer langzaam meer leerlingen naar school mogen komen, zijn we ook begonnen met nadenken hoe wij de examenleerlingen kunnen feliciteren en belonen met hun diploma: “Onze leerlingen hebben niet voor niets zo hard gewerkt de afgelopen jaren. Het zou heel jammer zijn als ze niet naar school kunnen komen om dat papiertje overhandigt te krijgen.” Vanaf 1 juli mogen er weer meer mensen in een ruimte, dus de uitreiking is wat later dan gepland. Toch zijn alle leerlingen welkom. Dit keer niet als grote groep, maar zullen ze als stamklas worden uitgenodigd. Dan is er dus ook ruimte voor de ouders om mee te gaan.
Van Solkema is ontzettend trots op zijn leerlingen: “Ze hebben het toch maar weer geflikt, maar ik ben ook heel trots op de collega’s en ouders. Opeens moesten ouders ook een soort mini-leraartjes worden.” De afgelopen periode hebben Van Solkema en zijn collega’s veel mooie complimenten gekregen van de ouders: “Dat doet ons goed. Je groeit altijd van een complimentje. Ons motto ‘Je maakt’t samen’ hebben wij de afgelopen tijd echt mogen ervaren. We hebben er samen wat van gemaakt, ondanks de omstandigheden.