Bewaar je ticket, geniet later is een landelijke actie van meerdere theaters
Bewaar je ticket, geniet later is een landelijke actie van meerdere theaters

Bewaar je ticket, geniet later

SNEEK - Nederlandse theaters, concertzalen poppodia, evenement- en sportorganisatoren, musea en festivals vragen aan bezoekers hun tickets nog te houden. Op deze manier willen ze ervoor zorgen dat de culturele sector nog blijft bestaan. Want het verbieden van alle evenementen draagt grote gevolgen met zich mee. RondOm Vandaag sprak met Anne-Marie Dros van Cultuur Kwartier Sneek over de gevolgen voor de cultuursector en hun deel in deze actie.

Vanaf het begin dat corona uitbrak is er contact geweest met de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) waar direct is gezegd dat er als landelijk orgaan aan gedacht wordt, zo is besloten dat niet iedereen zijn eigen koers gaat varen.

De impact van COVID-19 op de culturele sector is waanzinnig. Nu alles gecanceld wordt, kan het op lange termijn moeilijk worden om het hoofd boven water te houden. CKS kijkt voor nu tegen de persconferentie van 21 april aan. Daaruit zal blijken hoe verder. Anne-Marie: ‘’Het verbieden van alle evenementen is tot daaraan toe, maar al gingen we weer open heb je ook nog de 1,5 meter regel die in acht genomen moet worden. Dit maakt voor ons een lastige situatie.’’

Het CKS heeft ook het Kunstencentrum Atrium. Naast dat de culturele sector zo goed als plat ligt moet er ook nagedacht worden over hoe verder in de 1,5 meter maatschappij zoals die nu is. “Als er weer sprake is van de heropening van scholen kan dit nog best effect hebben op de lessen en cursussen die we aanbieden.’’ Voor het CKS is het momenteel ‘’stapje voor stapje’’. Het verplaatsen van voorstellingen is nog steeds bezig. Voor dit seizoen is het echter somber. Dros laat weten dat zij niet verwacht dat de deuren voor de zomer nog opengaan. De actie bewaar je ticket, geniet later heeft erg geholpen. CKS deed een oproep aan kaarthouders om hun kaartje te behouden tot er meer duidelijkheid is over wanneer de gecancelde voorstellingen/evenementen mogen plaatsvinden. Het is onduidelijk hoe het verder moet. Naar aanleiding van de oproep zijn er wel aanzienlijk minder opzeggingen van kaarten opgedoken. Deze zin klopt taaltechnisch niet maar is ook niet waar. Men heeft aan de oproep gehoor gegeven en in plaats van de kaartjes in te leveren bewaard men deze tot de nieuwe data bekend zijn. In spanning wacht het CKS en de rest van het land op de volgende persconferentie.

Afbeelding