Blauwalg kan een laagje op het water vormen dat giftige gassen uitstoot
Blauwalg kan een laagje op het water vormen dat giftige gassen uitstoot

Blauwalg, wat is dat eigenlijk?

Blauwalg, we horen dat woord steeds vaker op de televisie en lezen erover in de krant. Naast de processierups, de droogte en de wespen lijkt ook blauwalg een grote bedreiging te worden voor onze zomers. Veel mensen weten wel dat het niet slim is om te gaan zwemmen in een plas waar blauwalg is, maar waarom dat zo is en wat blauwalg überhaupt is, weten velen niet. RondOm Vandaag zocht het uit.

Om te beginnen moet worden gezegd dat blauwalg in feite helemaal geen algensoort is. De latijnse naam is namelijk Cyanobacteria en blauwalg is dus een bacterie. Dat ze blauw zijn klopt ook niet, blauwalgen kunnen namelijk vele verschillende soorten kleuren hebben. In Nederland zien ze er meestal groen uit en hebben ze alleen zelden een blauwe waas. Sommige soorten blauwalg zijn in de Rode Zee zelfs roodbruin. Cyanobacteria, blauwalg dus, zijn één van de oudst levende organismen ter wereld en wetenschapper schatten in dat ze al zo’n 3.5 miljard jaar bestaan op aarde. Het waren de eerste organismen ook die zuurstof konden produceren en zo heeft deze bacterie, die nu vooral ‘lastig’ is, het ontwikkelen van andere levende organismen (waaronder de voorvaderen van de mens) mogelijk hebben gemaakt. Blauwalgen zijn ontzettend sterk en kunnen bijna overal voorkomen. Ze leven niet alleen in zoet en zout water maar ook in de grond, op rotsen, takken en boomstammen.

Wanneer is het schadelijk?

Dat ze overal te vinden zijn, betekent niet dat ze overal ook schadelijk zijn voor de gezondheid van mens en dier. Dat gebeurt pas wanneer er een te hoge concentratie aan blauwalg. Dit ontstaat meestal in voedselrijk water en bij hoge temperaturen. Wanneer er te veel blauwalgen zijn wordt het natuurlijk evenwicht in het water verstoord. Als er echt veel blauwalgen in het water ontstaan, ontstaat er een drijflaag op het oppervlakte. Deze stoot giftige gassen uit die jouw ogen en huid kunnen irriteren wanneer je in het water zwemt. Krijg je per ongeluk water in je mond tijdens het zwemmen, dan kan je daar ook goed ziek van worden. Je kan dan last krijgen van misselijkheid, buikkramp, braken en diarree.

Wat kan men doen tegen blauwalg

Om blauwalg te voorkomen moet het fosfaat- en nitraatconcentratie in het water niet te hoog wordt. De beste behandeling is een verdunde oplossing van waterstofperoxide. Wanneer je dit in een hele lage concentratie toevoegt aan het water bestrijdt dit blauwalg terwijl andere algen (die juist belangrijk zijn voor de biodiversiteit) en de gezondheid van mens en dier bespaart blijven.

Waar kan ik nog zwemmen

Het beste is om voor vertrek even te checken of in jouw favoriete zwemwater ook blauwalg gevonden is. De meest betrouwbare en actuele plek hiervoor is www.zwemwater.nl. Hier worden alle officiële zwemplekken aangegeven met de actuele waterkwaliteit én nog veel meer informatie. Zo kun je zien wat de waterkwaliteit van afgelopen jaren was en kun je een gedetailleerd zwemwaterprofiel vinden dat is ontwikkeld door het Wetterskip.

RondOm Stellingwerven

Er zijn verschillende plekken in Oost- en Weststellingwerf waar je kan en mag zwemmen. De meest recentelijke onderzoeken wijzen bijvoorbeeld uit dat de waterkwaliteit van de Spoekeplas in Noordwolde in orde is. Kijkend naar onderzoeken van de afgelopen vier jaar is de waterkwaliteit beoordeeld met ‘goed’. Ook zwemwater De Vlinderslag is in orde en hier kun je dus veilig een duik nemen. Het Canadameer is ook zeker geschikt en de waterkwaliteit is hier zelfs uitstekend. Let op, deze gegevens veranderen regelmatig, check zelf www.zwemwater.nl voor vertrek.