Afbeelding

DGC maakt van coronanood een deugd



Creativiteit viert hoogtij en is ook noodzakelijk in de huidige coronaperiode en het lukt Aukje Salters en haar collega-trainers van Drachtster Gymnastiek Combinatie DGC ‘best goed’ om ondanks restricties toch trainingen te kunnen blijven aanbieden. “Het is passen en meten, maar het lukt.” Van Pietengym voor peuters tot wedstrijdturnsters die filmpjes maken van hun oefening en daar door een jurylid op worden beoordeeld: ze gaan door.

Actieve sportieve mensen binnenshuis houden is vrij lastig, zowel voor jonge mensen als ouderen. Aukje geeft aan verschillende groepen les, van recreatief tot prestatief en samen met haar collega-trainers bedenkt ze creatieve oplossingen. Voor het peutergym bijvoorbeeld wordt de gymzaal opgesplitst in vijf blokken/gebieden zodat er weinig tot geen interactie tussen de ouders van de peuters is en eventueel aanwezig corona niet kan worden overgedragen.

Bijkomend voordeel is dat de peuters – van twee tot en met vier jaar – alvast leren met regels en ruimtes om te gaan, iets wat ze later op school ook van pas komt als ze in hun eigen ruimte moeten leren spelen en werken. De volwassen sporters krijgen les in groepjes van drie en hebben in hun specifieke ruimte een briefje met opdrachten liggen die ze in die ruimte moeten uitvoeren.

Zo wordt van de nood een deugd gemaakt, want stilzitten is uiteraard geen optie voor actieve mensen. In de eerste coronagolf was het erg lastig, want toen mocht er niet binnen worden gesport en moesten ook de peuters naar buiten. “Gelukkig was het meestal mooi weer, alleen bij slecht weer ging het niet door.”

Aukje is fulltime trainer bij de gym en turnclub. “Van mijn hobby heb ik mijn werk gemaakt, ik heb er elke dag plezier in.” Ook de aanpassingen in verband met corona bedenkt ze zelf in combinatie met collega’s. “Met Sinterklaas hebben we bijvoorbeeld ook iets creatiefs bedacht met Pietengym. Ik vind het gewoon heerlijk om voor kinderen iets leuks te bedenken.”
Ze rolde spelenderwijs in het trainersvak, via de eigen turnclub waar ze als meisje uit Drogeham turnde. “Zo rond mijn zestiende ben ik wel eens ingevallen als de trainster ziek was en dat beviel zo goed dat ik sportopleiding CIOS ben gaan doen en inmiddels ben ik alweer zo’n zestien of zeventien jaar trainster en het bevalt me prima.”

DGC biedt sportlessen op verschillende locaties in Drachten aan en dat vergt ook creativiteit van de trainers en trainsters, gezien de sportattributen die weleens versleept moeten worden van de ene naar de andere plek. De freerunners kunnen ook buiten terecht, maar voor gym en turnen is dat iets lastiger. "Het zou echt mooi zijn als het ons lukt een eigen hal te kunnen realiseren. Ik zit in de werkgroep, maar vanwege corona staat het even op een laag pitje.”

"We hebben sponsoren nodig, maar iedereen heeft het momenteel al druk genoeg met zichzelf dus we zijn momenteel niet actief aan het werven. Volgend jaar gaan we daar weer mee verder. Er komt heel wat bij kijken om een eigen zaal te realiseren, zoiets is niet zomaar klaar. Maar het zou wel echt geweldig en super handig zijn als het ooit lukt.”

Afbeelding
Afbeelding