Maico Tjeerdsma: “De trend van de goede voornemens is een beetje voorbij.
Maico Tjeerdsma: “De trend van de goede voornemens is een beetje voorbij." Foto: eigen foto

Wat zijn jouw voornemens voor 2021?

DRACHTEN - Ben jij klaar om 2021 met goede zin te beginnen? Heb jij je goede voornemens al bedacht? Grote kans dat er iets op staat als minder snoepen en meer bewegen. Voornemens die elk jaar terug komen, maar vanwege corona nog actueler zijn. “De corona-crisis is een slecht excuus om niet te bewegen. Ook vanuit huis kun je hartstikke goed sporten”, aldus Maico Tjeerdsma Fitnessinstructeur en Personal Trainer van PT Drachten.

We hebben het vaak in het nieuws voorbij zien komen: een gezonde levensstijl versterkt je immuunsysteem wat je beter weerbaar maakt tegen corona. Uit onderzoek blijkt echter dat in 2020 het tegenovergestelde is gebeurd. Steeds meer mensen zijn ongezonder gaan leven. Onderzoekers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) stellen dat rokers meer zijn gaan roken, dat het aantal mensen met overgewicht is gestegen en dat we minder bewegen. Dertig procent van de mensen die deelnamen aan het onderzoek is bovendien aangekomen. Een logische verklaring is dat er minder mogelijkheden zijn om te sporten vanwege de opgelegde corona-maatregelen. Verveling en stress spelen ook een rol. Overigens geldt dit niet alleen voor Nederland. Volgens onderzoeksbureau IRI hebben consumenten in Europa tijdens de eerste lockdown 2,2 miljard euro meer uitgegeven aan luxe eet- en drinkproducten ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het onderzoeksbureau denkt dat tijdens de tweede golf mensen nog meer geneigd zijn zichzelf te trakteren omdat ze in een onzekere periode weer meer binnen moeten blijven.

Personal trainer Tjeerdsma hoopt dat het laatste mee zal vallen, nu mensen wat meer gewend zijn aan de situatie. “Wat me het meest bijgebleven is aan de lockdown is dat mensen totaal geen structuur meer hadden. Hun leven zag er compleet anders uit en opeens hadden ze moeite met het indelen van hun eetmomenten, vergaten ze te sporten en zag je ze echt worstelen.” Tjeerdsma besluit al snel online trainingen te geven. Via zoom geeft hij niet alleen training, maar ook coaching en voedingsadvies. Niet iedereen is daar onverdeeld enthousiast over. “De meesten gelukkig wel, maar er zijn er ook die zich nergens toe kunnen zetten en het allemaal te veel gedoe vinden.”

Toch is er een kleine groep wel in geslaagd om gezonder te gaan leven. Uit het onderzoek blijkt dat 16 procent van de Nederlanders is afgevallen. Wat te maken kan hebben met het feit dat mensen door thuiswerken makkelijker regie kunnen voeren over hun dag. Ook Tjeerdsma merkt dat. “Doordat mensen nu meer tijd hebben, kunnen ze betere keuzes maken en hun leven beter inrichten. Ze hebben de lockdown gebruikt voor reflectie. De meeste van mijn cliënten zijn relatief goed uit die eerste periode gekomen.” Al merkt hij dat het met de nieuwe reglementen niet altijd eenvoudig is om een trainingssessie in te plannen. “Ik ben van plan om in 2021 mijn eigen studio te openen. Nu maak ik gebruik van het Bewegingscentrum Drachten, maar ik merk mede door corona dat het lastig inplannen is. Niet alleen moet er plek zijn bij de sportschool, het moet ook in mijn planning passen.”

De mensen die de sportschool liever mijden, adviseert hij vooral naar buiten te gaan. "Ga lekker wandelen Je kop leeg maken. Je hoeft je niet per se in het zweet te werken om toch lekker te bewegen.” Wil je dat wel, maar liever vanuit huis adviseert hij lunges, squads en push ups te doen. "Zelf deed ik mijn oefeningen in het park in combinatie met hardlopen. Ook fijn.” Ook moedigt hij mensen aan niet te wachten tot januari om te beginnen. "De trend van de goede voornemens is een beetje voorbij. Mensen zijn steeds bewuster bezig met sporten en doen dat het hele jaar door. Het wordt steeds meer de norm: een ontwikkeling die ik alleen maar toejuich.”