Lifelines ontvangt ook weer deelnemers in Drachten

Vanaf dinsdag 1 december ontvangt gezondheidsonderzoek Lifelines ook deelnemers uit Drachten en omstreken. Voor de organisatie van de derde onderzoeksronde werkt Lifelines samen met Certe. In Drachten stelt Certe haar locatie aan de Hemmen 10 beschikbaar voor de onderzoeken. De locatie in Drachten is de derde Lifelines-locatie in Friesland.

Bijzonder interessant ten tijde van corona

De gezondheid van de 155.000 vrijwillige Noorderlingen wordt elke vijf jaar onderzocht. Juist deze herhaling maakt de Lifelines-data van grote waarde. De gezondheidsgegevens worden gebruikt voor onderzoek gericht op gezond oud worden. Juist nu in de huidige Covid-19 pandemie, leveren deze gegevens ook belangrijke informatie voor wetenschappers en beleidsmakers om goede keuzes te kunnen maken. De locatie bezoeken zijn van groot belang voor het verzamelen van deze gegevens. Bij een bezoek aan Lifelines en Certe worden strikte corona-maatregelen in acht genomen om het onderzoek zowel voor deelnemers als medewerkers veilig te laten verlopen.

Onderzoek voor meer gezonde jaren

De verzamelde data uit de metingen, computertesten en vragenlijsten van Lifelines-deelnemers gebruiken onderzoekers voor heel uiteenlopende onderzoeken. Onderzoeker Victor Zwartkruis (UMCG) gebruikt bijvoorbeeld de hartfilmpjes (ECG) en informatie uit vragenlijsten om hart- en vaatziekten eerder te kunnen herkennen. Met behulp van data uit Lifelines ontwikkelde Zwartkruis met collega-onderzoekers uit Twente, Groningen en Utrecht een vragenlijst die momenteel wordt getest in Nederlandse huisartsenpraktijken onder 1.300 patiënten met COPD en/of diabetes. “Als morgen blijkt dat onze strategie effectief is, kan deze overmorgen in elke huisartsenpraktijk toegepast worden zonder dat daarvoor veel geld of grote aanpassingen nodig zijn”, aldus Zwartkruis.

Over Lifelines

Tijdens de onderzoeksrondes van Lifelines staan deelnemers vrijwillig bloed en urine af, ze vullen vragenlijsten in over hun leefstijl en ondergaan metingen, zoals lengte, gewicht, bloeddruk. Ook wordt een hartfilmpje gemaakt. Dit gebeurt op een Certe-locatie en wordt gedaan door medewerkers van Certe. Na deelname krijgen deelnemers resultaten van de metingen en daarmee inzicht in hun eigen gezondheid. Onderzoekers en beleidsmakers kunnen gebruik maken van de data door een aanvraag in te dienen bij Lifelines.