14 bekende Friezen gingen dinsdag 13 oktober de weg op om de nieuwste modellen te testen.
14 bekende Friezen gingen dinsdag 13 oktober de weg op om de nieuwste modellen te testen.

Volgende keer in RondOm Vandaag; lees alles over auto's in de
speciale Auto en Stijl editie

Naast dat wij elke maand twee keer een mooie krant maken, doet RondOm Vandaag meer. Dit jaar zijn wij druk bezig geweest met het organiseren van een unieke autotestdag. Tijdens deze autotestdag, die op dinsdag 13 oktober heeft plaatsgevonden hebben diverse beroemde Friezen een gloednieuwe auto voor ons getest. Deze bekende artiesten, ondernemers en ambtenaren vertellen in onze volgende editie over hun ervaringen met deze auto’s. Diverse Friese dealers zullen daarnaast deskundig vertellen over de auto’s waarin gereden wordt.

Wij laten u alvast graag kennis maken met onze ‘testers’.

Wout Zijlstra

Deze beer van een kerel won in 2001 de titel; De Sterkste Man van Nederland en voor ons Friezen is hij dat nog steeds. Als een trotse Fries veroverde hij de harten van de provincie. Zo vroeg hij tijdens de wedstrijden van ‘De Sterkste Man van Nederland’ meerdere keren of men zijn naam wilde omroepen in het Frysk, waar overigens maar één keer gehoor aan werd gegeven. Tijdens de autotestdag test hij de krachtige Citroën C5 aircross van Wensink Groningen.

Sietske Poepjes

Sietske Poepjes kunnen we misschien wel dé first lady van Friesland noemen. Samen met haar team van ambtenaren zet zich in voor de cultuursector in Friesland door onder andere theaters te steunen die door de corona crisis met hun handen in het haar zitten. Ook zet zich in voor onderwijs en taal en zet ze Friesland en de Fryske taal in binnen- en buitenland op de kaart. Ten slotte staat duurzaamheid hoog op het prioriteitenlijstje van deze alleskunner. Daarom rijdt ze in de milieuvriendelijke Hyundai KONA van Van Mossel.

Elske DeWall

Heel Friesland is verliefd op deze powervrouw sinds ze In Nije Dei en Wer Bisto zong op het volgepakte Zaailand tijdens de Passion van 2017. Elske groeide op in het Friese Veenwouden en studeerde aan de Academie van Popcultuur in Leeuwarden. Hoewel nu bekend in heel Nederland blijft ze vasthouden aan haar Fryske roots en voor haar werk voor de Friese muziek kreeg ze onder andere de Friese Anjer en de Friese popprijs. Deze vrouw met stijl rijdt in de stijlvolle Mercedes-Benz GLA, die wordt aangeboden door Wensink.

Jacintha Ros

Jacintha Ros is projectmanager bij WTC Expo Leeuwarden en organiseert daar de mooiste evenementen. Als werknemer in de evenementenbranche heeft ze er een bijzonder jaar opzitten, maar Jacintha is niet iemand die bij de pakken neer gaat zitten. Het volgende evenement staat al weer in de startblokken. Op 23 en 24 maart 2021 zijn de Business Contact Dagen Noord en Jacintha is vastbesloten bijzondere Friese, Groningse en Drentse bedrijven en ondernemers met elkaar in verbinding te brengen. Tijdens de autotestdag stapt zij in de Toyota Yaris Hybride van Strikwerda.

Raynaud Ritsma

Raynaud Ritsma is een echte alleskunner. Als zanger van Vangrail zingt hij de sterren van de hemel, op Omrop Fryslan presenteert hij met verve diverse programma´s en daarnaast is hij ook nog een zeer verdienstelijke fotograaf. Wat kan deze Fries in hart en nieren eigenlijk niet? De Friese duizendpoot rijdt in de veelzijdige Alfa Romeo Juliette BT van Jelle Talsma

Ard de Graaf

Ard de Graaf is al negen jaar hét gezicht van SC Cambuur. Als algemeen directeur overziet hij het hele reilen en zeilen van de club en zet hij deze mooie Friese club op de kaart. Regelmatig staat hij de pers te woord, zoals onlangs nog over het discutabele besluit om SC Cambuur, veruit de beste van de competitie, niet te laten promoveren omdat de competitie net niet uitgespeeld was. Hij rijdt in de mooie Volkswagen ID 30 van Bourguignon.

Bouwe de Boer

Bouwe de Boer is kwartiermaker van Freonen fan FossylFrij Fryslân en zet zich in voor een goede en gezonde planeet. In die functie houdt hij zich onder andere bezig met het bijzondere project van de fossielvrijeweken. Zijn doel; dat er in Friesland zo weinig mogelijk fossiele brandstoffen worden gebruikt en zoveel mogelijk groene en duurzame energie. In die geest rijdt hij in de duurzame DS 3 van Wensink.

Rykele Dijkstra

Rykele Dijkstra is het hoofd van Dijkstra Assurantiën en schrijft al jaren over zijn leven in een column in RondOm Leeuwarden. Onlangs stond hij met zijn bedrijf op de cover, zodat lezers ook met hun werk kennis konden maken. In die krant deed hij de bijzondere uitspraak: "Verzekeren is leuk!". Rykele Dijkstra rijdt tijdens de autotestdag in een Ford Focus van Wensink.

Rintje Ritsma

Rintje Ritsma is toch wel één van de meest legendarische Friezen. De succesvolle langebaanschaatser won maar liefst vier keer de wereldkampioenschappen en werd zes keer Europees kampioen. Een prestatie van formaat! Als autotester rijdt hij een dag in de Volkswagen Golf van Orangegas.

Maik Stuiver

Maik Stuiver is één van de beloften van SC Cambuur. Als keeper staat hij in het doel van het jeugdteam van de Friese club. Met nog maar zeventien jaar levenservaring vraag je je misschien af wat hij in deze lijst doet, maar het unieke merk Carver bood speciaal voor hem één van hun voertuigen aan. De Carver lijkt dan misschien op een auto, voor de wet is het een gemotoriseerde scooter en dus mag Maik hier met zijn scooterrijbewijs in rijden.

Daniël Oostra

Daniël Oostra is een echte ras-entertainer. Hij kan zingen, hij kan presenteren, hij kan vermaken. Met zijn gezelschap weet je eigenlijk altijd dat er een geweldige avond in verschiet ligt. Deze sympathieke zanger krijgt met gemak elke zaal plat. Hij rijdt in de Kia Nyro Hybride van Wensink.

Mark Scholten en Peter van der Schaar

Mark Scholten en Peter van der Schaar zijn oprichters en eigenaren van MG Energy. Jaren geleden wilden ze mee doen aan de Dutch Solar Challenge maar liepen tegen het probleem aan dat er geen goed Battery Management System beschikbaar was. Ze bouwden zelf een nieuw systeem, wonnen de race en ontwikkelden hun nieuwe uitvinding op grote schaal. Samen zetten ze zich in voor een beter milieu. Mark test de duurzame Suzuki Ignis en Peter de milieubewuste Jeep E-Hybryde.

Beitske Visser

Beitske Visser is misschien wel de snelste deelnemer van de autotestdag. Deze professionele coureur is de vrouwelijke Verstappen en rijdt haar tweede jaar op het hoogte niveau. In 2019 eindigde ze zelfs op de tweede plek. Voor ons stapt ze even uit haar vertrouwde raceauto en in een BMW.

In onze volgende editie leest u alles over wat deze mensen vonden van hun testauto, wat de dealers te vertellen hebben én nog veel meer over auto's.