Afbeelding

Een maand zonder suiker: 'De eerste zondag voelde ik mij lamlendig'

Redacteur Melissa doet dit jaar mee met Stoptober en probeert een maand lang te leven zonder (toegevoegde) suikers. In dit column houdt ze u op de hoogte.

Vandaag, als ik dit schrijf, ben ik precies één week begonnen aan mijn maand zonder suiker. Wat valt dit tegen… Afgelopen zondag had ik echt een goede dip. Geen energie, futloos op de bank, voelde me lamlendig en had nergens zin in. Behalve taart. Ik ben helemaal geen taart-eter. Natuurlijk vind ik taart lekker, maar ik had niet gedacht dat gebakjes mijn valkuil zouden zijn. Gelukkig kon ik de verleiding weerstaan.

Het valt mij op in hoeveel producten eigenlijk suiker is toegevoegd. Ketchup, sommige chips, sommige zuivelproducten, sommige theesoorten, ik word inmiddels een beetje moe van steeds maar weer op het labeltje kijken om te zien of men ook wat suiker heeft toegevoegd. Eigenlijk is het ook niet zo gek dat mensen massaal te veel suiker eten, want het zit overal in en vaak heb je daar geen weet van.

Inmiddels voel ik mij wel weer beter hoor! Zondag was even een dipje maar ik mis suiker steeds minder. Wat ik wel mis is sommige drankjes, zoals cola. Niets lekkerder dan een koud glas cola als je thuiskomt na een lange dag werken. Nu moet ik het doen met diverse varianten water. Koud water uit de kraan, warm water in de vorm van thee, water met bubbeltjes en water met een smaakje. Ik mis de variatie. Van gekkigheid ben ik maar weer melk gaan drinken, iets wat ik al heel lang niet meer deed. Ik vraag mij af of verse fruitsappen of smoothies mogen. Geen toegevoegde suikers, maar ik zou fruit (waar veel natuurlijke suikers in zitten) eigenlijk niet moeten gebruiken om mijn sugarcravings te verzachten.

Ik ben benieuwd hoe het met mijn collega Fransisca gaat, die ook deze uitdaging doet. Zij werkt veel thuis en heeft kinderen. Dan lijkt het me nog moeilijker om ‘nee’ te zeggen tegen al dat lekkers dat vast bij hen in de kast ligt.

Volgende editie zal ik weer een update doen. Ik ben benieuwd of ik dan wat meer kan vertellen over lichamelijke veranderingen. Vanaf vandaag nog 23 nachtjes volhouden, wens mij succes!