Afbeelding
Foto:

'Suiker is wel moeilijk te weerstaan al gaat het stapje voor stapje steeds beter’

Vormgever Fransisca doet dit jaar mee met Stoptober en probeert een maand lang te leven zonder (toegevoegde) suikers. In deze column houdt ze je op de hoogte.

“Het experiment om een maand zonder suiker te leven heeft al veel emoties bij me losgemaakt. Ik ben best wel een zoetekauw. Nu ik geen suiker eet, zie ik de hele dag taart, chocolade, koekjes en snoepjes voorbij komen. Nu pas zie ik hoe vaak het me wordt aangeboden. Ook onderweg word je al consument verleid tot al dit lekkers.

Als ik in de supermarkt loop zie ik overvolle schappen gevuld met heerlijke pepernoten en chocoladeletters. Ik heb het idee dat het ook steeds eerder in winkel te verkrijgen is. Absurd eigenlijk dat het in zulke grote hoeveelheden te koop is! Bij het zien van al dat lekkers begint mijn buik te knorren en loopt het water me in de mond.

Nieuwsgierig lees ik de etiketten en schrik van het aantal gram suiker dat er in zit. Weet jij hoeveel suiker er in 40 gram pepernoten zit? Dit is al 12 gram. Dus meer dan 25 procent van een pepernoot bestaat uit suiker!

Nu ben ik geen roker, maar ik weet wel dat er op de verpakkingen van sigaretten afschuwelijke afbeeldingen staan om mensen ervan te weerhouden om te gaan roken. Als je bijvoorbeeld kijkt naar alle verleidelijk gekleurde Sinterklaas snoepgoed: misschien moeten daar maar eens afschrikwekkende obesitas-foto’s op.

Maar wat nog lastiger is dan het in toom houden van mezelf: zeg maar eens nee tegen je kinderen van 4 en 7 jaar als je met hen boodschappen doet. Want zij hebben geen idee wat suiker met je doet en dat het zo slecht is voor je gezondheid. Al krijgt de oudste het gelukkig steeds beter in de gaten.

Terug naar mezelf: Het kostte me deze week nog behoorlijk veel moeite om van de suikers af te blijven. Mijn lichaam bleef er maar om vragen zo leek het. Ik voelde me als een dorstige in de woestijn, voelde me onrustig en merkte dat ik snel boos werd. Het was een rollercoast van emoties. Toch kon ik de suiker meestal weerstaan. Het gaat stapje voor stapje steeds beter.”