Wie gaat dit team versterken aankomend seizoen?
Wie gaat dit team versterken aankomend seizoen?

Drachtster softbalsters zoeken teamgenoten

DRACHTEN - Softbal of honkbal is een sport die veel van ons met veel plezier op school hebben gespeeld, maar toch merkt het damesteam van de Drachten Diamonds dat de stap naar het 'officiële' softbalveld best groot is. De spannende, tactische en explosieve sport is nog niet zo populair in Friesland, maar daar wil het damesteam verandering in brengen. We spraken met Brigitta de Champs, retounier en aanvoerder van het team, over de sport, hun zoektocht naar teamgenoten en de kansen volgend jaar.

Zolang de Drachten Diamonds, de softbal- en honkbalvereniging van Drachten, bestaat is er eigenlijk ook een damesteam geweest dat softbal speelt op competitief niveau. In het bijna zestig jarige bestaan van de vereniging is er altijd minimaal één damesteam geweest. De Champs begon op haar twaalfde op dit veld, speelde daarna in Groningen en Utrecht en keerde toen terug. Met haar 36 jaar ervaring is ze de meest ervaren speelster van het team en daarmee ook de aanvoerder. "De vorige jaren zaten we steeds krap met het aantal spelers. Je speelt met negen spelers en op onze teamlijst staan maar elf namen. Door persoonlijke omstandigheden kan niet iedereen altijd en moeten we geregeld mensen 'lenen'. Oud-speelster bijvoorbeeld, of zelfs tegenstanders."

Dat het team regelmatig een speler van een tegenstander mag lenen, is tekenend voor de sport: "We zijn zeker fanatiek maar op het veld heerst een gemoedelijke sfeer. De sport is niet enorm groot, dus je leert elkaar snel kennen. Tegenstanders helpen ons altijd uit de brand, want uiteindelijk willen we allemaal hetzelfde; even lekker een wedstrijd spelen."

Het team speelt vooral tegen noordelijke teams, al was Enschede afgelopen seizoen een beetje een vreemde eend in de bijt. Doordat softbal weersafhankelijk is, is er een lange winterstop. Het seizoen begint in maart/april en eindigt meestal eind september, begin oktober. In de winter zijn de meiden van de Drachten Diamonds in de zaal te vinden, waar ze vooral hun technische kwaliteiten trainen. De leeftijd van de spelers is heel divers: "De jongsten spelen mee met de junioren en zijn 16 of 17 jaar, de oudste dame is bijna vijftig. Ondanks dat grote verschil is er echt een klik in het team. Iedereen werkt graag voor elkaar en staat voor elkaar klaar."

Het meest unieke van de sport volgens De Champs is dat het aan de ene kant een echte teamsport is, en aan de andere kant ook individueel: "Je staat daar met je team, maar als jij aan slag bent, dan moet je het wel in je uppie doen."

Er staan nog twee wedstrijden op het programma voor de winterstop begint. In maart begint een nieuw seizoen, waarschijnlijk weer met dezelfde tegenstanders. "We waren dit jaar erg aan elkaar gewaagd. We staan nu vierde. Maar het zou toch mooi zijn als we volgend jaar dankzij een groter team toch een plekje omhoog kunnen schuiven."

Een keer meetrainen kan altijd. Neem dan even contact op met de club: info@drachten-diamonds.nl

Afbeelding