DuurzaamWonen is ook voornemens om dit type staalwoningen te realiseren in Drachten Vrijburgh.
DuurzaamWonen is ook voornemens om dit type staalwoningen te realiseren in Drachten Vrijburgh. Foto: Martijn Scholtens

Duurzaamheid wint aan terrein

Het is oktober woonmaand. De tijd om stil te staan bij hoe je woont. Niet alleen qua interieur, maar ook qua duurzaamheid van je woning. Er zijn talloze energiebesparende maatregelen die je in je huis kunt toepassen, maar waar begin je? Wessel Bruining legt uit wat je als consument kunt doen.

Langzamerhand komt er steeds meer bewustwording onder de mensen. De term duurzaamheid valt dan vaak, maar wat is duurzaam nou eigenlijk? Automatisch denken we aan gebruik van natuurlijke materialen, het verminderen van de uitstoot van gevaarlijke stoffen en een lage energierekening. Volgens Wessel Bruining, project manager van Duurzaamwonen.nl uit Drachten, betekent het vooral keuzes maken die op lange termijn de beste uitkomst bieden voor mens en natuur.

“Consumenten hebben heel lang de neiging gehad de mooie badkamer te verkiezen boven een duurzaam huis, maar we merken dat er een omslag gaande is. Er wordt gekeken naar de energielast, naar de impact van het bouwen op de omgeving en welke materialen er tijdens de bouw gebruikt wordt. Vragen waar tien jaar geleden geen aandacht voor was.” Met zijn bedrijf adviseert Bruining zowel consumenten als bedrijven. “Het is namelijk niet alleen belangrijk om te kijken naar de belasting tijdens het bouwen, maar ook naar de houdbaarheid van de woning en het wooncomfort. En dat kan op allerlei niveaus.”

Daarbij merkt hij op dat er ook veel gedaan kan worden bij bestaande woningen. “Bij bestaande bouw zie je dat er veel zonnepanelen geïnstalleerd worden. Veel mensen kiezen daar voor omdat de investering redelijk vlot, in een jaar of zeven, terug te verdienen is. Maar vaak vergeten ze daarbij het dak ook te isoleren, waardoor je toch veel energieverlies hebt. Voor bestaande bouw raden wij daarom aan vooral eerst te kijken waarop je kunt besparen en te kijken naar welke plekken je nog beter kunt isoleren. Zoals gevel, dak- en vloerisolatie. Vervolgens kijken we naar hoe het huis zo efficiënt mogelijk verwarmt kan worden en wat voor duurzame energiebron daarvoor gebruikt kan worden.”

In Nederland is er lang ingezet op gas, maar nu de overheid aanstuurt op verandering, ziet Bruining ook de switch bij consumenten. “Vroeger werd er bij de aanschaf van een nieuwe cv-ketel nooit gerept over de vraag in hoeveel jaar het apparaat zich terug verdient. Dat is nu wel vaak aan de orde bij duurzame oplossingen. Maar ook daarin zien we een kanteling. Want een warmtepomp verdient zich weliswaar niet altijd terug in de portemonnee, maar is wel veel beter voor het milieu. En dat besef doet mensen toch investeren.”

Nieuwbouwwoningen moeten vanuit de overheid al aan veel duurzamere eisen voldoen en vanaf 2020 bijna energieneutraal zijn (wat inhoudt dat er een zeer lage hoeveelheid energie verbruikt wordt, die voortkomt uit hernieuwbare bronnen die in, onder of dicht bij het gebouw wordt geproduceerd). Voor de consument is het inmiddels redelijk normaal geworden om gasloos te wonen, om te investeren in energiebesparende maatregelen en zelf energie op te wekken. Maar Bruining adviseert ze ook te kijken naar het materiaal waarmee gebouwd wordt. “Daar valt nog winst mee te boeken. Het gebruik van recyclebare materialen vermindert namelijk de CO2 uitstoot en dat is positief. Juist omdat het vernietigen van afval een zeer milieubelastend proces is.” Ook wanneer er geen gebruik gemaakt kan worden van recyclebare materialen, is het mogelijk een zorgvuldige afweging te maken. “Door bijvoorbeeld te focussen op materiaalkeuze die de levensduur van de woning verlengt en daardoor ook de waarde van de woning vermeerdert. Wat het met recht een goede investering maakt.”