Afbeelding

'Thuiswerken zorgt voor betere dynamiek'

DRACHTEN - Door de coronacrisis sloten veel kantoren hun deuren. Thuiswerken lijkt hierdoor onderdeel te zijn geworden van het 'nieuwe normaal'. Dit bevalt sommigen super, anderen zouden het liefst vandaag nog weer naar hun vaste werkplek op kantoor gaan. Gert-Jan de Boer uit Drachten is vader, ondernemer en ICT-specialist en werkte al voor de coronacrisis vaak thuis. Volgens hem zorgt thuiswerken voor een betere werk/privé dynamiek.

"Mijn specialisme binnen de ICT is netwerk infrastructuur en dan vooral bij grotere bedrijven, zo ben ik ooit begonnen bij ROC Friese Poort en heb ik gewerkt voor klanten met wereldwijde kantoren zoals eBay. Ook nu hebben we veel internationale klanten. Omdat je vaak moet samenwerken met mensen in een andere tijdszone is het contact altijd al digitaal. Het is dan ook vanzelfsprekend dat je dat werk niet alleen vanaf kantoor hoeft te doen. Ik werkte voor Corona dus al vaak thuis, soms deeltijd maar vaak ook hele dagen. Normaal gesproken werkte ik de afgelopen jaren al wel 2 of 3 dagen in de week thuis. Dit heeft meerdere redenen, mijn vrouw mag door ziekte niet meer auto rijden dus vanuit huis rijden maakt het mogelijk om af en toe ritjes te doen, maar ik vind het ook zonde van mijn tijd om 1,5 uur op een dag te verspillen aan reistijd als dat niet nodig is.
Thuiswerken vind ik fijn omdat het zorgt voor een betere werk/privé dynamiek. Het kan voor sommige mensen een nadeel zijn dat de scheiding tussen werk en privé wegvalt maar het stelt je ook in staat om anders te plannen. Als ik zin heb om een rondje te gaan wandelen met mijn vrouw dan zou dat zo kunnen bijvoorbeeld. Ook ervaar ik het moment als de kinderen uit school komen als fijn, je krijgt dan de verse verhalen waar ze op dat moment enthousiast over zijn. Tegelijk is dat ook het nadeel, als je niet op past werk je 16 uur op een dag. Daarom is het belangrijk om je werk een beetje in te delen en te verdelen over de dag.

Het thuiswerken bevalt goed, wat me zelf verbaasde was dat het zelfs heel goed met de kinderen werkte. Zij zijn gewend dat ik vaak thuis werk dus ik denk dat ze daarom snel gewend waren om ook zelf hun schoolwerk te maken. Het leuke van deze periode vond ik dat je net iets meer betrokken bent met de stof die ze op school krijgen.
Toen we in 2013 een nieuw huis zochten hebben we specifiek gelet op een grote woonkamer waar een kantoordeel gerealiseerd kon worden. In ons huis hebben we een u-vormige ruimte, in 1 poot van de U zat de speelhoek voor de kinderen (nu vooral een Donald Duck leeshoek) en in de andere poot zit mijn kantoor. Hierdoor heb je een lichte scheiding, wel de voordelen van een kantoor en je houd contact met het gezin.

Tips

"Zorg thuis voor een vaste plek om te werken als het kan. Hierdoor kun je je beter concentreren. Maak ook afspraken met je gezinsleden over wanneer je aan de telefoon zit of aan het video bellen bent. Schaam je ook niet dat je thuis bent, je mag best eens gestoord worden door je gezinsleden. Ik laat vaak de kinderen ook even hoi (of hello) zeggen als ze voorbij komen."

De toekomst

"Ik denk dat de acceptatie van thuiswerken en de apparatuur die dat mogelijk maakt wel gaat toenemen. Tot begin dit jaar had ik zelfs nog een klant die elke vergadering op hun hoofdkantoor wilde doen, video bellen was geen optie voor hen. Dat is nu wel omgeslagen en ik hoop dat dat voorgoed is. Ik denk niet dat werken op kantoor helemaal gaat verdwijnen maar ik denk wel dat er vaker thuisgewerkt wordt."

Afbeelding