Afbeelding
Foto:

Zoek je veilig buitenzwemwater?

Wetterskip Fryslân controleert van 1 mei tot 1 oktober ongeveer dertig zwemwateren in de provincie Fryslân en het Groninger Westerkwartier. In de zomerperiode nemen de medewerkers om de twee weken watermonsters. Ze meten of er bacteriën en blauwalgen in het water voorkomen die ziektes bij mensen kunnen veroorzaken. De zwemwaterkwaliteit wordt bekendgemaakt via www.zwemwater.nl.

De meest actuele stand van zaken krijg je via de gratis zwemwaterapp, daarmee kun je elk moment checken welke zwemlocaties veilig zijn. De app kun je downloaden via de Apple appstore voor iOS of Google Play voor Android.

De provincie wijst elk jaar zwemwaterlocaties aan waar veilig en gezond gezwommen kan worden. De Fryske Utfieringstsjinst Miljeu en Omjouwing (FUMO) controleert de zwemlocaties op veiligheid en waterkwaliteit. Op de kaart 'Zwemlocaties 2020' op de website van de provincie Fryslân staan alle huidige zwemwaterlocaties beschreven.

Zwemmen in oppervlaktewater brengt altijd risico's met zich mee, maar deze risico's kunnen behoorlijk verschillen per locatie. In de zomer zoeken veel mensen verkoeling en ontspanning in de grote rivieren en kanalen. Dit kan gevaarlijk zijn. Ondanks een zwemverbod in vaargeulen en bij bruggen, sluizen en havens, zijn er jaarlijks slachtoffers te betreuren.

De gevaren van rivieren en kanalen

Zwemmers zijn voor opvarenden van een binnenvaartschip nauwelijks zichtbaar. De schipper kan tot ongeveer 350 meter voor zijn schip géén zicht op het wateroppervlak hebben. Het hoofd van een zwemmer die verder weg is dan die 350 meter, is dan niet meer dan een kleine stip. Een groot schip kan niet direct vaart minderen of op het laatste moment uitwijken. Bovendien kan een uitwijkend schip andere schepen in gevaar brengen.

Zwemmers worden snel meegezogen door de sterke onderstroom van een passerend schip. Om een voortgaande beweging te krijgen, duwt een schip water naar de zijkant. Achter het schip komt het water vervolgens weer met grote snelheid terug naar het achterschip, waar de schroef voor de voortgaande beweging van het schip zorgt.

Zwemmers zijn niet opgewassen tegen de sterke stroming van rivieren, kanalen en draaikolken. Bij een lage waterstand, vaak in de zomer, is de stroming nog sterker. Zwemmers kunnen door de sterk wisselende temperatuur van het rivierwater kramp krijgen en onderkoeld raken. Het is ook bijzonder gevaarlijk om van bruggen af te springen. Door het troebele water is de diepte niet in te schatten en zijn voorwerpen op de bodem vaak niet te zien.

Zwemmen in troebel water

Als water troebel is wil dat niet altijd zeggen dat de waterkwaliteit slecht is. Zwevende (zand)deeltjes in het water maken het water ondoorzichtig. Daardoor is niet goed te zien hoe diep het water is en of er voorwerpen op de bodem liggen die gevaarlijk of hinderlijk zijn bij het zwemmen. Duik daarom nooit in troebel water.

Heb je een vraag, melding of klacht? Stuur een e-mail naar zwemwater@fumo.nl of bel naar de zwemwatertelefoon: 058 292 56 50. Je krijgt een bandje met het laatste zwemwaternieuws. Daarna is er gelegenheid om een melding achter te laten en word je teruggebeld. Klachten kun je ook kwijt op het klachtenformulier op de FUMO-website.