Ondanks alles is het nog steeds mogelijk om een prachtige bruiloft te organiseren.
Ondanks alles is het nog steeds mogelijk om een prachtige bruiloft te organiseren.

Vanaf 1 juli weer meer trouwgasten

DRACHTEN- Sommige mensen dromen al jaren van een sprookjesbruiloft, anderen willen het liefst dat het zo snel mogelijk weer voorbij is en weer anderen vinden het traditionele huwelijksfeest ouderwets en zoeken naar andere manieren om de liefde te vieren. Hoe dan ook zien die liefdesfeesten, of het nou in de kerk, op het strand of in het gemeentehuis is, er totaal anders uit door de coronacrisis. Nu het trouwseizoen weer begonnen is zocht RondOm Vandaag uit: wat mag er?

De antwoord op die vraag is heel afhankelijk van het moment wanneer je deze krant open hebt geslagen. Is het nog juni, dan mogen er maar dertig mensen aanwezig zijn op uw bruiloftsfeest. Dat is inclusief het bruidspaar maar exclusief personeel en geldt voor zowel godsdienstige plechtigheden als seculiere feesten. Vanaf 1 juli worden de maatregelen (mogelijk) wat versoepelt en kan het blijde paar meer gasten uitnodigen, er is geen maximaal aantal gasten meer.

Anderhalve meter

Toch zegt het aantal gasten dat je kan uitnodigen niet alles, omdat dit heel afhankelijk is van waar het feestje is. Je mag bijvoorbeeld niet zomaar 100 gasten uitnodigen in een klein kerkje. Het daadwerkelijke aantal gasten is erg afhankelijk van hoe je de overige maatregelen kan doorvoeren. Anderhalve meter is hierin leidend. Als elke gast anderhalve meter kan aanhouden dan is er geen limiet aan de gasten die jullie bruiloft bijwonen.

Daarnaast moeten ook de andere corona-maatregelen in acht gehouden worden. Dat betekent dat iedereen de mogelijkheid moet hebben om goed en vaak hun handen te wassen en droog te maken (gebruik hiervoor papieren zakdoekjes, ook handige voor emotionele ouders, zusjes, broertjes en exen).

Verzekerd?

Sommige paren zien een bruiloft met minder genodigden niet zitten. Het probleem is alleen dat bruiloften die zijn afgelast vanwege corona niet automatisch verzekerd zijn. Dat betekent dat je kan fluiten naar het geld dat je al hebt betaald voor bijvoorbeeld catering of de locatie.

Laat je je huwelijk dus toch voltrekken, dan moet je er rekening mee houden dat het niet zo gaat gebeuren als dat je van te voren gepland had. Het kan zijn dat je een andere locatie moet kiezen en dat je minder gasten mag uitnodigen. Je mag niet zomaar overal trouwen. In Smallingerland heb je vier aangewezen trouwlocaties, namelijk het gemeentehuis, het Karmelklooster Drachten, Het Oude Grytmanhûs en Paviljoen De Leyen. In Opsterland zijn dit het Lycklamahûs, Bilderberg Landgoed Lauswolt in Beetsterzwaag, St. Hippolytuskerk in Olterterp, Nieuw Allardsoog in Bakkeveen en De Slotplaats in Bakkeveen. Daarnaast mag je locaties aandragen, mits ze aan bepaalde voorwaarden voldoen. Je kan helaas niet zomaar trouwen in de openlucht of in een kerk waar nog diensten zijn. Een rondvaartboot mag alleen als hij aangemeerd is. Het is belangrijk dat je alles op tijd regelt met de gemeente, het liefst zes weken van te voren!

Hoe dan ook, of jullie je bruiloft afzeggen, uitstellen of toch gaan vieren, geniet van de liefde!

Afbeelding