Het Drachtster Lyceum is er klaar voor
Het Drachtster Lyceum is er klaar voor Foto: A3IMPRESSIES

Zo gaat Het Drachtster Lyceum weer open

DRACHTEN - De middelbare scholen mochten vanaf 2 juni weer lessen aanbieden en dat was een behoorlijke logistieke uitdaging. Bij Het Drachtster Lyceum hebben ze het in ieder geval helemaal voor elkaar. We spraken met rector Audrie Nieborg over de volgende periode: “We hebben een mooie mixvorm gevonden van thuisonderwijs en samen leren op school. Die kunnen we zeker nog een jaar goed volhouden.”

Het team van Het Drachtster Lyceum is blij weer aan de slag te gaan. Natuurlijk zijn er ook wel zorgen, bijvoorbeeld over collega’s in een risicogroep, maar de afgelopen tijd hebben ze alles op alles gezet om zo veilig mogelijk de lessen weer op te starten. Helemaal terug naar de oude manier van lesgeven gaat niet. “De eerste weken willen we ons vooral inzetten om alle leerlingen weer in beeld te krijgen. Vragen hoe het met ze gaat en hoe ze de afgelopen periode hebben ervaren. We starten met mentorlessen en bieden ook creatieve lessen aan. We willen onze leerlingen graag helpen met het verwerken van deze gekke tijd.” Nieborg is erg tevreden over de manier waarop de docenten van Het Drachtster Lyceum de afgelopen periode les hebben gegeven: “Afstandsonderwijs is ons goed bevallen. We begonnen natuurlijk met een voorsprong. Zo hadden al onze leerlingen al een device die ze konden gebruiken. We hebben gelijk een crisisteam samengesteld met collega’s die veel ICT-ervaring hebben. Binnen no-time hebben zij allemaal instructiesfilmpjes gemaakt zodat de docenten konden leren hoe zij het beste online les konden geven. Al heel snel hadden we het afstandsonderwijs onder de knie.”

De school mag weer open, maar wel op zo’n manier dat ze nog steeds alle richtlijnen van het RIVM kunnen navolgen. Daarom is de school opgedeeld in vijf delen: “Elk deel heeft een eigen in- en uitgang, een eigen toilettenblok en een eigen looprichting,” legt Nieborg uit: “De leerlingen blijven zoveel mogelijk in hun eigen lokaal. Daar krijgen ze les en hebben ze pauze. De stoelen en tafels staan allemaal op anderhalve meter en na elke les maken ze hun eigen tafel schoon. Voor het lokaal staat een desinfectiezuil waar de leerlingen en de docenten hun handen kunnen wassen.” Na de zomervakantie wil Het Drachtster Lyceum overgaan op een mixvorm waarbij sommige lessen op school worden gevolgd en andere thuis: “Waarschijnlijk kunnen we per leerjaar 12 lesuren per week aanbieden. Dat is veel minder dan de 24 tot 31 uren van voor de crisis. De rest zal dus thuis gevolgd moeten worden. Op school willen we de vooral de samenwerk-lessen aanbieden, zoals mentorlessen, practica en dergelijke. Thuis zouden leerlingen dan instructies krijgen, leren en af en toe toetsen maken. Het is een mixvorm die volgens ons goed gaat werken en die we ook langer kunnen volhouden, mocht dat nodig zijn.”

Nu de school gedeeltelijk weer open mag is er ook weer hoop voor de examenleerlingen. Voor de traditionele diploma-uitreiking heeft het team van Het Drachtster Lyceum al een oplossing bedacht: “We creëren een ‘walk-thru’ in onze school. De leerlingen komen, samen met hun ouders, binnen bij de hoofdingang en lopen over de rode loper naar binnen. Op de loopbrug worden ze toegesproken door hun mentor en dan volgt het officiële tekenmoment. Het is een raar examenjaar geworden en de leerlingen hebben aangegeven heel graag hun diploma bij hun school op te halen. Dus dan regelen we dat gewoon.” Ook op de andere scholen van OSG Singelland hebben ze creatieve manieren gevonden om hun eindexamenleerlingen in het zonnetje te zetten. Daarnaast is er in de afgelopen tijd ook veel overleg geweest tussen het andere middelbare scholengemeenschap in de buurt, CSG Liudger. Zo zorgen ze er samen voor dat alle leerlingen uit de regio goed onderwijs en goede begeleiding in deze gekke tijd.