De trainers en kinderen houden onderling netjes afstand tijdens de eerste training
De trainers en kinderen houden onderling netjes afstand tijdens de eerste training

De korfballers mogen weer!

DRACHTEN - Lange tijd lagen de kunstgrasvelden van KV Drachten/van der Wiel er verlaten bij. Nu mogen de kinderen, jongeren en senioren van de club weer lekker ballen. Natuurlijk moest er wel het één en ander gebeuren om alles veilig en hygiënisch te laten verlopen. Leon Leijdsman, voorzitter Technische Zaken, vertelt hoe ze dat hebben gedaan.

“Na de persconferentie hebben we als bestuur gelijk online contact gehad. We wilden antwoord geven op de vraag of we als vereniging in staat waren om ons te houden aan de RIVM richtlijnen. We kwamen al snel tot de conclusie dat dat wel kon, maar we wilden ook wachten op de korfbalspecifieke richtlijnen van het Koninklijke Nederlandse Korfbalverbond (KNKV). Die richtlijnen hebben we gebruikt als basis en daarna zijn we binnen Technische Zaken op zoek gegaan hoe we alles konden vormgeven voor onze vereniging. Jan Piepers hield zich voornamelijk bezig met de praktische zaken op het veld en ik heb mij verdiept in de planning.”

“Natuurlijk hebben we ook veel contact gehad met de trainers, de leden en de ouders. Iedereen was enthousiast dat we weer konden beginnen. Alle trainers en coaches van KV Drachten zitten in een speciale Whatsappgroep en daarin werd gelijk nagedacht wat voor oefeningen wel en niet zouden kunnen. Op de velden werden routes gemaakt voor de spelers en hebben we een plek gerealiseerd waar je je handen kan wassen. Bij elke training is er een vrijwillige ouder die scherp in de gaten houdt of iedereen zich houdt aan de maatregelen. Zij helpen de trainers ook bij het opzetten van de materialen. Zo wordt het niet te druk in het materialenhok. Aan het eind van de training worden de palen, ballen en pionnen ontsmet en netjes weer opgeborgen.”

“Veel richtlijnen hebben we één op één opgevolgd van het KNKV. Kinderen wassen hun handen van te voren en zijn niet eerder dan tien minuten voor de training aanwezig. Hun bidon vullen ze thuis al en na de training gaan ze gelijk weer naar huis. Voor noodgevallen is er natuurlijk een wc beschikbaar, maar we streven wel om die zo weinig mogelijk te gebruiken. Tot nu toe zijn er alleen maar positieve berichten geweest over onze aanpak, daar ben ik erg blij mee. Ze vinden alles goed georganiseerd en we zijn natuurlijk ook altijd beschikbaar als er vragen zijn.”

“De trainingen zijn wel wat anders dan we gewend zijn. In het begin schreef het KNKV bijvoorbeeld voor om niet meer dan twee mensen bij één korf te hebben, maar dit is alweer versoepelt. Natuurlijk kunnen we niet partijtje spelen en zijn trainingen nu vooral gefocust op techniek en conditie. Het is even wennen, maar ik merk dat vooral dat sociale element erg gemist is. Nu de senioren ook weer mogen trainen kunnen alle teams weer aan de bak. Een grote opluchting voor onze leden”

De coronacrisis is net in een periode gevallen dat KV Drachten/van der Wiel druk bezig zou zijn met ledenwerving. Dat kon helaas voor een deel niet doorgaan maar inmiddels zijn ze, samen met Sportbedrijf Drachten, bezig om meer kinderen kennis te laten maken met korfbal. Kinderen van groep 3 t/m 8 mogen binnenkort vier keer gratis komen trainen.

De trainingen worden gegeven door daarvoor opgeleide jeugdtrainers van de vereniging en zal plaatsvinden op 6, 13, 20 en 27 juni op het korfbalveld (Sportlaan 10, Drachten). Van 10.00 tot 11.00 kunnen kinderen uit groep 3 t/m 5 meedoen en van 11.00 tot 12.00 is het de beurt aan kinderen uit groep 6 t/m 8. Alles gaat volgens de coronamaatregelen, daarom moet je je voor 3 juni opgeven bij jeltsje.boomsma@kvdrachten.nl. Doe je vier keer mee, dan ontvang je een toffe gadget!