begrafenissen gaan niet meer zoals wij gewend zijn
begrafenissen gaan niet meer zoals wij gewend zijn

Afscheid nemen tijdens de coronacrisis

Hoeveel mensen mogen aanwezig zijn op een uitvaart?

Normaal komen er ongeveer 60-70 gasten naar een crematie of begrafenis. Uiteraard is dit nu niet verstandig. Daarom heeft de overheid bepaald dat er maximaal 30 personen bij elkaar mogen komen om afscheid te nemen, onder de voorwaarde dat deze gasten wel 1.5 meter afstand tot elkaar kunnen houden Ʃn dat zij alle hygiƫnemaatregelen in acht nemen. Dat betekent dus dat de gasten geregeld hun handen moeten wassen. Het is niet verstandig om naar een uitvaart te gaan als je klachten hebt. Let wel op, het aantal van 30 is inclusief het uitvaartpersoneel, dus bijvoorbeeld de uitvaartleider, een geestelijke en de begraafplaatsbeheerder.

Hoe maak ik een keuze?

Het is natuurlijk ontzettend moeilijk om een keuze te maken wie wel en wie niet op een uitvaart mag komen. Als het mogelijk is kunt u dit van te voren bespreekbaar maken met degene die overlijdt. Het komt ook voor dat hiervoor geen kans meer was. In dat geval moet u goed onthouden dat er geen regels zijn over wie uitgenodigd moeten worden en wie niet. Het is een pure gevoelskwestie en u weet, als nabestaande, meestal instinctief wie de overledene wel of niet zou willen uitnodigen en voor wie het belangrijk is om aanwezig te zijn. Wees niet bang dat er negatieve reacties zullen komen. Iedereen begrijpt de situatie en zal niet beledigt zijn. Als u zelf bezig bent met uw eigen uitvaart is het misschien handig om een lijstje te maken van wie u graag zou willen uitnodigen.

Moet ik een alternatief aanbieden?

Nee, natuurlijk niet! Bij een uitvaart moet je niets. Als u of uw familie een alternatief wilt aanbieden voor mensen die niet bij de uitvaart kunnen zijn, dan kan dat natuurlijk. U kunt bijvoorbeeld de rouwauto een bepaalde route laten rijden waarbij mensen aan de kant van de weg afscheid kunnen nemen. Naasten kunnen ook zelf met de auto langs uw huis rijden op een bepaald moment om de laatste groet te brengen. Met moderne toepassingen is het mogelijk om de uitvaart op te nemen of live uit te zenden. De uitvaartbegeleider kan u hiermee helpen. Nogmaals, niets is verplicht!

Ik ben niet uitgenodigd, hoe kan ik laten weten dat ik aan ze denk?

Als nabestaanden maar dertig mensen mogen ontvangen, dan kan voorkomen dat u niet welkom bent. Onthoudt goed dat dit niet een persoonlijke belediging is. Leef u in hoe het zou zijn als u maar dertig mensen mag uitnodigen voor de uitvaart van een geliefde. Een duivels dilemma? Er zijn gelukkig heel veel manieren waarmee je iemand toch kan steunen. Een mooie kaart is natuurlijk voor de hand liggend maar een klein gebaar waar je veel mee kan zeggen. Daarnaast zullen sommige families alternatieve manieren bedenken om mensen toch afscheid te laten nemen.

Afbeelding