"Als de buurjongen een snoeppapiertje op de grond gooit, raap ik het op"

Door de ogen van een kind

DRACHTEN - De wereld van een kind verschilt enorm van de wereld van een 'groot' mens. Sta eens stil bij jouw kindertijd, herinner jij je nog hoe jouw leven was als kind, waar je je om verwonderde, wat je bang of verdrietig maakte of wat jou juist uitgelaten maakte? Het is echt niet makkelijk om dat weer boven te halen. Kun jij je indenken hoe je je had gevoeld als jij door de coronacrisis niet naar school kunt of moet stil staan bij een oorlog die zelfs je opa en oma niet hebben meegemaakt? RondOm was benieuwd hoe de kinderen denken over actuele zaken en interviewde Esmée uit Drachten.

Esmée is negen jaar en woont in Drachten samen met haar moeder, vader en kleine broertje. Ze zit in groep vijf en op school vindt ze het buitenspelen het leukste om te doen. In haar vrije tijd doet ze aan paardrijden en danst ze bij het Bewegingscentrum. Daarnaast vindt ze het heerlijk om gewoon lekker op de bank te liggen en een filmpje te kijken. Nu ze thuis is heeft ze daar nog even wat extra tijd voor, ook al moet ze natuurlijk ook van school wat huiswerk maken en speelt ze ook vaak buiten met de buurkinderen.

Corona

Net als alle andere kinderen zitten Esmée en haar broertje nu thuis. De school is dicht en dat vindt ze niet meer echt leuk: "Ik ga liever wel gewoon naar school, nu moeten we huiswerk maken. Ik vind het veel fijner om van juf les te krijgen." Gelukkig helpen haar ouders haar wel met het huiswerk. Voor het corona-virus is Esmée een 'beetje' bang, ze hoopt niet dat beppe het krijgt. Esmée heeft wel een paar tips voor mensen die, net als haar, ook thuis moeten blijven: "Ga niet niets doen! We mogen gewoon spelen in de tuin en op straat, dus ga lekker naar buiten. Leer ook goed voor school."

Klimaat

Een ander onderwerp dat de afgelopen tijd veel in het nieuws is geweest is klimaat. Daar hebben ze het ook weleens over gehad op school. Esmée: "Ja, we hebben het wel eens gehad over stikstof bijvoorbeeld, dat het beter is voor het milieu om te fietsen en niet met de auto te gaan en natuurlijk dat je niet zomaar afval op straat mag gooien."

Wat er dan zou gebeuren als iedereen zijn afval maar gewoon op straat gooit? "Dan wordt de hele wereld heel vies en het zou overal heel vies ruiken. Ik denk ook dat er overal kevers zouden kruipen, bah." Esmée doet zelf ook haar best voor het klimaat: "Ik zag het buurjongetje een snoeppapiertje op de grond gooien, toen heb ik dat zelf gewoon opgeruimd."

75 jaar vrijheid

Dit jaar viert Nederland dat we 75 jaar geleden werden bevrijd. Dit was het einde van de Tweede Wereldoorlog. Esmée weet er wel een beetje van af omdat ze het erover hebben gehad op school. Samen met haar gezin vieren ze vaak feest op Bevrijdingsdag en zijn ze natuurlijk twee minuten stil op 4 mei. Esmée: "Ik weet nog van toen ik drie jaar was dat we samen naar het centrum gingen op vijf mei en daar allemaal militairen zag. Ik dacht toen: gaan ze nu vechten?" Esmée kan zich best voorstellen hoe het is om in een bezet land te wonen: "Ik denk dat je dan niet meer echt buiten kan spelen, of eten en drinken kan halen bij de supermarkt. Normaal kunnen we alles doen wat we willen, maar als je bezet bent niet."

Sommige 'grote' mensen zeggen dat we niet elk jaar hoeven stil te staan bij de bevrijding, omdat het al zo lang geleden is. Hier is het Esmée het in ieder geval niet mee eens: "Ik weet niet of we ooit gaan vergeten wat er gebeurd is. Ik denk dat het goed is als we elk jaar stil zijn. Daar kunnen we later nog wat van leren."