Afbeelding
Foto:

Corona in Smallingerland en Opsterland

DRACHTEN - We hebben een roerige tijd achter de rug en we zijn er nog lang niet. De overheid is vooral bezig om vooruit te kijken. Welke maatregelen kunnen we wegnemen? Hoe kunnen we ondernemers goed helpen? Dat is goed, maar veel normale mensen hebben het gevoel in een achtbaan te zijn gestapt, niet wetende waar die stopt en hoelang we überhaupt al aan het gaan zijn. Voor deze mensen is terugkijken ook belangrijk. Hoe verliep de corona-crisis in onze gemeente?

10 maart 2020

Op 10 maart 2020 werden de eerste twee mensen in Friesland positief getest op het coronavirus. Het ging om een echtpaar uit Gorredijk. Het stel van rond de vijftig zat al langere tijd thuis met griepverschijnselen en was op de tiende al bijna hersteld. De besmetting gebeurde buiten Friesland, namelijk door contact met een collega uit Brabant. Toen bleek dat die collega het virus had, heeft ook het echtpaar zich gemeld. Hun zoon van 17 jaar is uit voorzorgsmaatregelen thuis gebleven van school, maar bleek later niet besmet te zijn.

11 maart 2020

Op 11 maart werd ook de eerste besmetting in Drachten geconstateerd. Het ging om een 78-jarige man die samen met zijn vrouw in Brabant op familiebezoek was geweest. Na terugkomst kreeg de man ziekteverschijnselen. Na overleg met de huisarts is de man opgenomen in Nij Smellinghe. Daar werd hij getest op zowel het influenza, als het coronavirus. Uit die testen bleek dat de man COVID-19 had. De man werd een paar dagen laten ontslagen uit het ziekenhuis omdat hij aan de betere hand was en verbleef toen in thuisisolatie.

13 maart 2020

Een nieuwe besmetting wordt gemeld door GGD Fryslân. Het was de partner van de man die eerder al gemeld werd.

14 maart 2020

Een vrouw van in de twintig uit Smallingerland is positief getest. Zij en haar familie zijn in thuisisolatie.

16 maart 2020

Scholen en kinderdagverblijven gaan dicht. Iedereen die thuis kan werken, moet thuis werken.

17 maart 2020

Testbeleid verandert, alleen ernstig zieke ziekenhuispatiënten worden getest.

20 maart 2020

GGD Fryslan stopt met het melden van besmettingen per gemeente.

21 maart 2020

Verpleeghuizen sluiten hun deuren.

23 maart 2020

Nieuwe maatregelen gaan van kracht. Restaurants en andere ondernemingen gaan dicht, niet dichter dan 1.5 meter bij elkaar zijn, evenementen worden afgelast, je mag met niet meer dan drie personen elkaar ontmoeten.

2 april 2020

Testbeleid wordt verruimd, ook zorgpersoneel kan getest worden.

6 april 2020

In Friesland komen meer testlocaties

De actuele stand

Elke dag, rond een uur of 14.00, maakt GGD Fryslan bekend hoeveel nieuwe besmettingen er zijn in Friesland. Lokale cijfers per gemeente kun je vinden op de site van het RIVM. Let op, door het testbeleid zijn deze cijfers niet nauwkeurig. Niet iedereen die ziek is wordt getest.