Afbeelding
Foto: Menno de Boer

Juist nu jong en oud lekker laten blijven bewegen

De negen buurtsportcoaches van gemeente Heerenveen gaan als ambassadeurs van de gemeentelijke ‘Scoren voor Gezondheid Heerenveen’-aanpak creatief en enthousiast door in de huidige coronatijden, om iedereen van jong en oud in de gemeente lekker in beweging en gezond te krijgen en te houden.

De gymlessen op basisscholen gaan door en hoewel de groepsactiviteiten en evenementen minder groot zijn gaan ze vaak in kleinere vorm toch door, vertelt buurtsportcoach Menco van der Weg. Menco is één van de ervaren oudgedienden onder deze coaches.

“We zijn nu tien jaar bezig en destijds begonnen we met een focus op kinderen van de basisscholen. Bij deze leeftijdsgroep ligt immers de basis voor een gezond en actief leven. ‘Jong geleerd is oud gedaan’. Inmiddels verdelen we onze aandacht over meer doelgroepen en werken we samen met meer beleidsterreinen dan alleen sport.”

“Vanuit de gemeente willen we onder de vlag ‘Scoren voor Gezondheid Heerenveen’ iedere inwoner bewegen naar een positieve gezondheid en een positieve ervaring met sport en bewegen. Iedere dag opnieuw.” Menco is blij dat de gymlessen op de basisscholen en de sportstimuleringslessen gewoon kunnen doorgaan ondanks corona. Zo kunnen de kinderen mooi in beweging blijven.
De evenementen en activiteiten kalender is wel rigoureus veranderd, de grote evenementen worden uitgesteld en waar nodig passen ze de omvang aan. Ook zijn er kleinere activiteiten voor in de plaats gekomen. “Laatst hebben we bijvoorbeeld een schaatsdag geïnitieerd in samenwerking met de Sven Kramer Academy en Sportstad Heerenveen. Daar deden nu maximaal tachtig kinderen aan mee in plaats van de gebruikelijke tweehonderd.”

De actuele stand van zaken op het gebied van sport- en beweeg activiteiten in de gemeente Heerenveen kun je het beste bekijken op de website www.scorenvoorgezondheidheerenveen.nl. Op dit online platform worden activiteiten aangeboden door Heerenveense sportaanbieders en kunnen er ook door inwoners zelf activiteiten online aangemeld worden.

Ook vind je er meer over de ‘Scoren voor Gezondheid Heerenveen’ – aanpak in de gemeente. Menco: “Freerunning en ook een boks-experience gaan gewoon door en in het afgelopen jaar hebben we ook veel gymlessen naar buiten verplaatst, omdat het binnen niet altijd mocht.”

“We moeten er vooral op letten dat er niet te veel volwassen begeleiders bij zijn die onderling in contact kunnen komen.” Bijkomend voordeel van het doorgaan van de lessen is dat de buurtsportcoaches zicht houden op kwetsbare inwoners die vanwege hun thuissituatie niet aan sporten/bewegen toekomen.
Mocht de thuissituatie het namelijk niet toelaten om een kind te laten sporten, dan kunnen kinderen bijvoorbeeld via het ‘Jeugdfonds Sport & Cultuur’ worden aangemeld, via dat fonds wordt er jaarlijks voor zo’n dertig tot veertig kinderen de sportkosten betaald. “Het is bovendien onze taak om hen te wijzen op welke sportaanbieders er allemaal zijn en welke sporten ze kunnen proberen. Zo vinden ze altijd wel iets dat bij hen past.”

Onder andere met de Sportsnuffelweken en de Mega Sportdag in samenwerking met sportverenigingen uit de gemeente krijgen de kinderen een goed beeld van de mogelijkheden. De Mega Sportdag, die normaal altijd in de herfstvakantie plaatsvindt is uitgesteld naar de voorjaarsvakantie.

Tenslotte: het ambassadeursteam van ‘Scoren voor Gezondheid Heerenveen' groeit. "Daardoor kunnen we nu ook meer van betekenis zijn voor andere doelgroepen in de gemeente. Denk aan mensen met een beperking, kwetsbare ouderen of mensen met een migratieachtergrond. Mensen met een migratie-achtergrond leren we bijvoorbeeld fietsen of zwemmen zodat ze beter in onze maatschappij kunnen participeren. Vanwege corona heeft dat even stilgelegen, maar inmiddels zijn de eerste groepen alweer in actie.”