Afbeelding
Foto:

Bikepark Heerenveen wordt nieuw leven ingeblazen

Mitch Kooke en Michel Vermaning ‘jumpten’ vroeger al op het Bikepark van Heerenveen, vlakbij de Weinmakker en hebben zo’n tien maanden geleden besloten het verwaarloosde park nieuw leven in te blazen. Op eigen initiatief – wel in overleg met de gemeente – en met hulp van vrienden zijn ze aan het graven en bouwen gegaan. Voor gevorderden hebben ze al negen jumps gerealiseerd; ze gaan straks bezig met hindernissen voor beginners.

Het idee erachter is dat iedereen daar mag komen jumpen en zich sportief mag uitleven. Het is volledig gratis om er te sporten en dat blijft ook zo. De heren verdienen er dus niks mee en doen het puur voor de lol. Iedereen is welkom: van jong tot oud. Het is bovendien coronaproof. “Het is in de buitenlucht en er is voldoende ruimte om afstand van elkaar te houden”, zegt Mitch.

De facebookpagina die beide mannen hebben opgericht, wordt al druk bezocht. Je krijgt er bovendien een goede indruk van wat er mogelijk is. Mitch: “We hebben op dit moment al een parcours met drie jumps en een parcours met zes stuks. We zijn eigenlijk al best ver.”

Ze willen graag nog verder uitbreiden, met een parcours voor beginners zodat die de technieken onder de knie kunnen krijgen. “De gemeente helpt ons bijvoorbeeld al met het leveren van bouwmaterialen. We zouden het ook leuk vinden als we bijvoorbeeld een shovel kunnen krijgen voor het werk." Nu doen ze het nog ouderwets met een schep en een kruiwagen. "Is ook leuk hoor, we zijn hier laatst een dag lang in de regen bezig geweest. Goed regenpak aan en doorgaan, dan heb je er geen last van.”

Het terrein is zo’n 3200 vierkante meter groot en is eigendom van de gemeente. Michel maakte Mitch vorig jaar enthousiast om weer met het freestylen en jumpen te beginnen en zo zijn ze weer begonnen. Beiden zijn ze momenteel werkzoekend en op deze manier houden ze zichzelf fit en actief en maken ze iets moois op het publiekelijk toegankelijke terrein. Mitch: “Ik werk af en toe voor uitzendbureaus, maar ik wil wel weer een vaste baan. Wat ik kan? Van alles. Ik heb heftruckdiploma’s en een VCA en kan ook in de bouw werken.” Momenteel is hij samen met Michel bijna dagelijks op het Bikepark te vinden. Michel wil ook weer aan het werk overigens: het liefst weer als hovenier.

Het Bikepark zal zeker een passieproject blijven, want er zijn nog voldoende plannen voor de toekomst. Ze zijn in overleg met de gemeente voor sponsoring van materialen en grond, waarvan ze mooie heuvels en kombochten maken. Als er bedrijven en particulieren zijn die met materialen kunnen helpen of anderszins, dan wordt dat enorm op prijs gesteld.

"Wij doen het weliswaar met zijn tweeën, maar doen niks op eigen houtje. We overleggen veel met de gemeente.” De gemeente is tenslotte eigenaar van het terrein. Er komen ook veiligheidsborden rond het terrein om aan te geven dat er een helmplicht is en waarop de andere regels te lezen zijn. Terwijl de gemeente dat verzorgt, verzorgen Mitch en Michel het terrein door het schoon te houden. Ze hebben contact met de wijkbeheerder en kunnen een volle vuilniszak naar hem toe brengen. "Laatst hebben onbekenden er een feestje gehouden en troep achter gelaten. Dat hebben wij maar opgeruimd en naar de wijkbeheerder gebracht.” Oftewel, het zou fijn zijn dat als mensen op dit openbare terrein een feestje houden, hun rotzooi ook opruimen. Als iedereen een beetje meewerkt, kan het een prachtig sportief terrein worden. Voor iedereen.