Afbeelding

Schaam je niet voor je stotteren

JOURE - 4% tot 5% van de jonge kinderen in Nederland stottert, maar het grootste gedeelte kan hier, met goede begeleiding, ook weer van herstellen. Eeuwkje Kraak en Annemarie van der Wal van Stottercentrum Friesland hebben zich gespecialiseerd in stottertherapie. Dagelijks helpen zij kinderen, jongeren en volwassenen met stotterproblematiek.

Eeuwkje en Annemarie zijn al jaren werkzaam in het vak als logopedist. In 2009 besloten ze samen om zich te verdiepen in de stotterproblematiek. “Wat stotteren zo interessant maakt,” vertelt Annemarie, “is dat het veel meer is dan alleen een spraak technisch probleem, want ook emoties en gedachten spelen een belangrijke rol.” Stotteren is een breder probleem en dat vraagt om een brede behandeling, vult Eeuwkje aan.

Na een opleiding van twee jaar startten Eeuwkje en Annemarie Stottercentrum Friesland, een expertisecentrum dat vanuit Joure opereert maar waar mensen uit heel Friesland bij terecht kunnen. Ze behandelen cliënten die stotteren van alle leeftijden, maar de grootste doelgroep zijn de jongere kinderen, van 2.5 jaar tot zes jaar oud: “Ongeveer 5% van de kinderen stottert, maar van die groep herstelt wel 80%,” legt Eeuwkje uit. Annemarie beaamt dat: “Hoe eerder je begint met de behandeling, hoe groter de kans dat het spreeksysteem zich herstelt” Bij Stottercentrum Friesland behandelen ze niet alleen kinderen, maar ook jongeren en volwassenen kunnen terecht bij Eeuwkje en Annemarie. Hier ligt de nadruk niet alleen op vloeiend leren spreken, maar ook op acceptatie van het stotteren. Wat volgens Annemarie echter een misverstand is, is dat de behandeling voor stotteren bij jongeren en volwassenen alléén om acceptatie gaat: “We kunnen ze, ook op die leeftijd, wel degelijk met gemakkelijker spreken helpen.”

Wat stotteren voor impact heeft op hun cliënten, zien en horen ze bijna elke dag. Annemarie: "Er zijn mensen die bijvoorbeeld niet voor een promotie durven te gaan, op werk telefoongesprekken vermijden of die een carrièreswitch niet durven te maken, dat is zo zonde.” Stotteren is niet iets om je voor te schamen, dat is wat Eeuwkje en Annemarie willen benadrukken, maar je kan er wel aan werken. Met acceptatie en de juiste therapie is er veel mogelijk. Benieuwd wat Stottercentrum voor u of uw kind kan doen? U mag altijd even bellen of mailen, Eeuwkje en Annemarie helpen u graag.