De grensleeuw staat op het punt waar
oorspronkelijk drie grietenijen elkaar raakten. Dit waren de grietenijen
Aengwirden, Haskerlnd en Schoterland.
Een replica van de grensleeuw is in 2018 geplaatst op initiatief van de
sWOH.
De grensleeuw staat op het punt waar oorspronkelijk drie grietenijen elkaar raakten. Dit waren de grietenijen Aengwirden, Haskerlnd en Schoterland. Een replica van de grensleeuw is in 2018 geplaatst op initiatief van de sWOH.

De maand van de geschiedenis: Grenzen

Oktober is de maand van de geschiedenis en voor deze aangelegenheid heeft RondOm Heerenveen Werkgroep Oud Heerenveen benaderd om twee keer deze maand iets aan te leveren over hun werk en de geschiedenis van Heerenveen. Gelukkig wilden ze dit wel. In dit eerste artikel vertelt Ity Hoekstra, secretaris van Werkgoed Oud Heerenveen over wat zij als werkgroep doen.

Oktober is de maand van de geschiedenis en het centrale thema is dit jaar “ Grenzen”. Er staat me iets van bij dat dit ook al eens het thema van de boekenweek is geweest. Wat niet vreemd is, want het biedt grenzeloos veel mogelijkheden.

De Werkgroep Oud-Heerenveen heeft, zoals veel organisaties in deze bizarre tijden van Corona, te maken met fysieke grenzen. Konden we voorheen elke dinsdagmorgen met onze vrijwilligers in het Kunstcafé en de bibliotheek van Museum Heerenveen bij elkaar zijn om te werken, vergaderen en koffiedrinken, nu is er een limiet gesteld aan het aantal mensen dat bijeen mag zitten. Zo mogen er in de bibliotheek slechts twee mensen zijn. Dat betekent niet alleen een beperking voor onze “spitters” ( degenen die bij ons historisch onderzoek doen), maar ook voor bezoekers die op de dinsdagochtend vrij bij ons konden binnenlopen. Bezoekers met vragen om hulp bij hun eigen onderzoek of met informatie ( oude foto’s, ansichtkaarten, familiedocumenten) kunnen nog steeds bij ons binnenlopen, maar worden met inachtneming van “de 1,5 meter “ door het gebouw geloodst. Dat er een grens is gesteld aan het aantal mensen dat bij elkaar mag komen, betekent dat wij ook de contacten binnen de werkgroep veel meer moeten plannen. Komt deze week de redactie van de Veenbrief bijeen, dan is volgende week het gidsenteam aan de beurt. Het gaat allemaal prima, maar we zien wel uit naar betere tijden!

Jaarlijks organiseert de sWOH de Open Monumentendag met en voor de Gemeente Heerenveen. Waar in veel plaatsen de OMD niet doorging, hebben wij in nauwe samenwerking met de Gemeente Heerenveen, toch het een en ander kunnen organiseren. De rondleiding over de Fok en de Herenwal, door Henk Kok kon gewoon doorgaan, evenals de fietstocht langs de landgoederen in Oranjewoud, geleid door Gerard van der Werf. Er zij nog steeds rondleidingen mogelijk op aanvraag. We hebben onlangs audio- apparatuur aangeschaft. Nu hoeven de deelnemers niet meer op een kluitje rond de gids te staan om hem of haar te kunnen verstaan! Wat dat betreft zijn we helemaal Corona-proof.

Wat zijn we gelukkig met onze vernieuwde website! Die mag je zonder mondkapje en zonder 1,5 meter afstand bezoeken. Als je bent geïnteresseerd in geschiedenis in het algemeen en die van Heerenveen e.o. in het bijzonder, is het de moeite waard om eens te kijken op: www.werkgroepoudheerenveen.nl. Je vindt er de mailcontactadressen van de bestuursleden, actuele informatie, gedigitaliseerde (oudere) Veenbrieven en je kunt je er natuurlijk ook op aanmelden als vrijwilliger of donateur!

Auteur: Ity Hoekstra, secretaris@werkgroepoudheerenveen.nl

Afbeelding
Werkgroep Oud Heerenveen is blij met hun nieuwe site, waar je veel informatie kan vinden