Afbeelding
Foto:

Lekker vies worden tijdens ModderDag

Op ModderDag mogen kinderen op scholen en kinderopvanglocaties weer even lekker kliederen en vies worden met zand en water, dit vindt plaats op maandag 29 juni. Zo ook bij Christelijke Basisschool de Roerganger, een school die valt onder stichting CBO Meilan, met vijftien scholen in de gemeente Heerenveen en De Fryske Marren. Juf Janneke Hiemstra van CBS de Roerganger heeft er nu al zin in!

Ze vindt het mooi om kinderen spelend te leren omgaan met natuurelementen. Ook leren de kinderen dankzij het spelen met water hoeveel water nu eigenlijk een liter en een halve liter is. “Van het spelen leren ze ontzettend veel. Ik merk dat kinderen in de coronaperiode ook best veel geleerd hebben. Buiten spelen is heel belangrijk voor kinderen.”

Onder andere creativiteit groeit

“De creativiteit groeit door met natuurlijke materialen te spelen, ze bewegen soepeler en beter door al het klimmen en klauteren, hun reactie- en uithoudingsvermogen wordt getraind, door het zonlicht maken ze meer vitamine C aan, ze maken vriendjes en trainen spelenderwijs sociale vaardigheden, buiten ervaren kinderen de ruimte, planten, dieren, het weer, het licht, het geluid en de grond veel beter dan binnen. Elk seizoen levert weer nieuwe ervaringen op.”

Speciaal blote voetenpad

Op CBS de Roerganger gaan ze tijdens modderdag sowieso met de kleuters op het schoolplein spelen en naar het bos, er komt ook een blote voetenpad.

Janneke: “Het is gewoon ontzettend goed voor de (sensomotorische) ontwikkeling van kinderen, om te ervaren wat je voelt, ruikt, hoort en ziet als je omgaat met zand en water. Ervaren wat het doet met je voeten, handen, kleren en alles wat erbij komt kijken.”

In Australië en Nepal ontstaan

Het idee voor deze internationale ‘Mud Day’ is ontstaan in 2009 op een World Forum bijeenkomst. Gillian McAuliffe uit Australië and Bishnu Bhatta uit Nepal bespraken de uitdagingen die kinderen tegenkwamen bij het spelen in de modder in hun eigen omgeving. Waar op de dorre zandvlakten van Perth, Australië weinig modder te vinden is en een cultuur heerst van 'niet vies willen worden', was in Nepal meer dan genoeg modder maar hadden kinderen onvoldoende kleding om deze vies te kunnen maken en daarna te wassen. Wat begon als een kledinginzamelingsactie en uitwisseling tussen kinderen uit Nepal en Australië is uitgegroeid tot een internationale dag.
Marc Veekamp (van natuurorganisatie IVN) heeft ModderDag in 2013 naar Nederland gehaald en samen met Schuttelaar en partners dit verder opgezet. Internationaal wordt ModderDag jaarlijks behalve in Nederland ook in Nepal, Australië, Schotland, Engeland, Tanzania, Bangladesh, Mexico, Vlaanderen en de Verenigde Staten gevierd. Bovendien groeit het aantal deelnemers aan ModderDag ieder jaar.

Afbeelding