Chiara in het Thalenpark, normaal vindt het evenement Popcity hier plaats, maar door coronamaatregelen kan het niet doorgaan.
Chiara in het Thalenpark, normaal vindt het evenement Popcity hier plaats, maar door coronamaatregelen kan het niet doorgaan. Foto:

Stagelopers lopen vast tijdens corona; Chiara kan geen stage vinden, Sjanyk's stage stopte eerder dan gepland

Het is een moeilijke, onzekere tijd. De economie in Nederland is drastisch aan het veranderen en veel bedrijven worstelen om het hoofd boven water te houden. Evenementen mogen niet meer georganiseerd worden en dit zorgt voor veel moeilijkheden in de evenementenbranche. Als student in deze branche die op zoek is naar een goede stageplek krijg je het dan ook nogal moeilijk. De evenementenbranche is overigens niet de enige die kampt met problemen. RondOm Vandaag sprak met twee studenten en vroeg hun naar de veranderde situatie.

Eerst interviewen we Chiara uit Drachten, ze is momenteel bezig met haar opleiding Medewerker Evenementenorganisatie. Voor haar is het moeilijk om een stage te vinden in deze branche, omdat er bijna geen evenementen meer op de planning staan. Wij vroegen haar hoe zij nu verder moet met de opleiding, wat er gedaan wordt om haar te helpen en hoe zij zich voelt in deze situatie.

Welke opleiding volg je?

“Momenteel volg ik de opleiding Medewerker Evenementen Organisatie. Dit doe ik aan het Friesland College in Leeuwarden. Het is moeilijk om juist nu een stage te vinden omdat ik in augustus moet beginnen in de evenementenbranche. Er worden momenteel meer evenementen geannuleerd dan gepland, bovendien wordt de branche aardig gekortwiekt en in deze tijden hebben ze ook vaak niet de tijd om een leerling het vak leren. Daar ligt de prioriteit op dit moment gewoon niet.”

Wat voor stage moet je lopen?

Ik ben op zoek naar een stage die begint op 21 september en eindigt op 5 maart. De stage duurt dus 23 weken inclusief de vakanties. Op mijn stageplek moet ik aan de slag met mijn examenonderdelen. Vanuit de opleiding wordt aangeraden om een stageplek te vinden in de eventbranche, dat is immers de opleiding die ik doe. Persoonlijk doe ik liever mijn stage in de leisure/hospitalitybranche."

Hoe helpt de school je?

“In teams (een online leeromgeving) worden regelmatig vacatures, instanties en nieuwtjes van de huidige markt gedeeld. Heel interessant, daarnaast houdt school contact met huidige stage bedrijven."

Hoe reageren ze op de situatie?

“Verbaast. Een pandemie is zo uitzonderlijk dat school het ook nog niet goed een plek heeft kunnen geven, voor mijn gevoel. Het is een vreemde situatie maar mijn coach gaat er goed mee om. Er wordt regelmatig een mentoruur besteed aan het beantwoorden van onze vragen. Tot nu toe vind ik de school niet echt flexibel of duidelijk. Daar baal ik wel van, maar ik neem het niemand kwalijk. De evenementenbranche is als een zinkend schip op dit moment en dat heeft niemand aan zien komen. “

Wat zijn consequenties als je geen stage kan vinden?

“Geen stage betekent studievertraging tot je wel een stage vind, het urenaantal hebt kunnen behalen en de onderdelen ook kan voltooien.”

Schopt dit je plannen in de war?

“Ja, want ik wilde in september stage gaan lopen bij Balthazar Events in Antwerpen. Helaas krijg ik vanuit school geen toestemming om naar het buitenland te gaan. Hierdoor kan ik geen Erasmusbeurs aanvragen of andere voorbereidingen treffen.”

Heb je nu andere plannen?

“Ik heb nog geen enkel idee wat ik nu moet gaan doen, waar, hoe, wat... De meeste organisaties hebben hun prioriteit bij het hoofd boven water houden. Dus veel tijd is er niet om een leerling aan een stage te helpen.”

Voor een student in de evenementenbranche is het dus een moeilijke tijd, zie nu maar eens een stage te vinden die goed bij je bedrijf past. Heeft u een mooie stage voor Chiara, in de evenementen-, leisure- of hospitalitybranche, neem dan contact op de met de redactie (marco@rondomvandaag.nl)

We spraken ook met een (oud-)stagiair bij RondOm Vandaag, Door coronamaatregelen werken de meesten bij RondOm vanuit huis. Sjanyk liep stage bij RondOm vanaf eind augustus tot eind februari en zat in de laatste paar weken thuis. De redactie vroeg naar haar tijd bij ons.

Hoe vond je het om thuis te zitten?

“In het begin was het niet zo erg, maar uiteindelijk ben ik wel erg gaan vervelen. Niets te doen hebben en je kan ook niet meer zo makkelijk naar buiten gaan met vrienden.”

Ben je goed begeleid door je stageadres?

“Ja het was eerst allemaal een beetje onduidelijk, maar dat was bij veel stage-adressen zo heb ik gehoord. Wat moet je ook met zoiets als dit? Gelukkig heb ik goed contact onderhouden en is alles uiteindelijk goedgekomen.”

Welke problemen ondervond je tijdens het thuiswerken?

“Ik hoefde niet thuis te werken, voor mij als stagiair want er was niet zo heel veel te doen.”

Hoe is het afgelopen?

“Goed gelukkig, we hebben nu alleen nog een eindgesprek en daarmee wordt de stage afgerond. Over mijn stage maakte ik mij niet perse zorgen, wel over hoe het af zou lopen met mijn stageadres. Mijn school reageerde gelukkig goed op alles, het urenaantal dat ik moest halen hebben ze laten vallen en ze zijn ook heel soepel geweest.

In tijden als deze is het niet makkelijk om dingen die voorheen vanzelfsprekend waren nog te doen, maar iedereen die er mee te maken krijgt doet er op zijn beurt alles aan om het hoofd boven water te houden. Met de versoepeling van maatregelen kunnen veel dingen wel gewoon weer. Maar zolang de maatschappij niet zoals voorheen is blijven de problemen zich voordoen.

De lege werkplek van Sjanyk