De vaste looproutes zijn al duidelijk gemarkeerd
De vaste looproutes zijn al duidelijk gemarkeerd

“Ik heb bewondering voor de leerlingen”

HEERENVEEN - Na de basisscholen mogen nu ook de middelbare scholen weer open. Vaak is dit wel een enorme puzzel, want hoe zorg je ervoor dat honderden pubers in het gareel en op zo’n veilig mogelijke manier weer naar school kunnen? RondOm Heerenveen sprak met Mark Kwakman, directeur van het Bornego College, over hoe zij hun leerlingen weer gaan ontvangen.

Het schoolleiding is in de afgelopen periode met twee scenario’s bezig geweest. De eerste, een opening in begin mei, bleek al snel niet realistisch te zijn. Het werd uiteindelijk het tweede scenario, een heropening na pinksteren. “Toen we hoorden dat we weer open mochten, dachten de meeste mensen gelijk; pfff, gelukkig,” vertelt Kwakman: “We willen allemaal gewoon weer aan de slag. Daarna kwam de vraag; hoe gaan we dit met z’n allen organiseren?”

Het schoolleiding heeft eerst gewacht op de richtlijnen van het RIVM en hierop baseerden ze hun eigen protocol. Kwakman: “We gaan niemand verplichten om naar school te gaan natuurlijk, in overleg regelen we dan iets anders voor die collega of leerling. Over het algemeen heerst er toch een gevoel van blijheid. We mogen weer!” Dat de scholen dicht moesten in maart had het schoolleiding van het Bornego College wel verwacht: “Het was voor ons al heel snel niet meer een vraag van ‘als’ maar een vraag van ‘wanneer’. We hadden natuurlijk al heel vroeg een mogelijk besmettingsgeval op één van onze locaties. Hierdoor stonden we al op scherp en konden we snel schakelen.”

Nu de locaties van de middelbare school uit Heerenveen weer open mogen vraagt dat weer een sterk staaltje aanpassingsvermogen. Alle locaties zijn anders en hebben ook andere maatregelen nodig. Daarnaast zijn er ook verschillen tussen verschillende leerjaren, en dat vraagt om een passend beleid: “De voorexamenklassen willen heel graag hun schoolexamens nog maken, zodat ze dit volgend jaar niet hoeven in te halen. Dat moeten we natuurlijk voor hen faciliteren. De tweedejaars zijn bezig met een burgerschapproject. Dat vinden we zo belangrijk dat we dat ook gaan regelen. Havo 3 klassen gaan werken in een stamlokaal waarbij de docent naar hen toekomt en voor onze tijdelijke locatie aan de Beugel hebben we vakoverstijgende projecten opgezet.”

Helemaal normaal wordt het eerst nog niet. Zo kunnen ze maar een gedeelte van de leerlingen faciliteren: “We kunnen maar een deel van de leerlingen tegelijk binnenlaten omdat het anders niet mogelijk is om die anderhalve meter te bewaren. Niet alle lokalen zijn even groot natuurlijk, maar het komt erop neer dat er maar 8-10 leerlingen aanwezig kunnen zijn in een klas. We moeten dus een manier verzinnen hoe we zowel de kinderen thuis als de kinderen in de school tegelijkertijd goed onderwijs kunnen bieden. Misschien zou dat met een webcam lukken, maar we zijn nog druk bezig om andere oplossingen te bedenken.” De school is ook anders. Zo zijn er in de fietsenhokken, gangen en lokalen looproutes gemaakt zodat niemand elkaar per ongeluk tegen het lijf loopt. Op verschillende punten in de school kunnen leerlingen en docenten hun handen ontsmetten en na elke les worden de tafels schoongemaakt. “Het is een enorme opgave, maar ook een mooie uitdaging.”

Het Bornego College kijkt terug op een bewogen jaar met een gek einde. Kwakman heeft ontzettend veel bewondering voor zijn leerlingen en hun ouders: “De crisis vraagt niet alleen veel van ons team, ook de leerlingen en de ouders kregen veel te verteren. Ik kan alleen maar lovend zijn over hun houden de afgelopen periode.”